View Single Post
Old 30 Jul 2007, 09:35   #13
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Vestitul diascop... Imi amintesc de cel rusesc (adus din U.R.S.S. - cum aveau verii mei), un design päträtos si un proiector tubular... Cel de la noi din comert era polonez: design curb (cam precum clopotul lui Gauss) si obiectiv mai scurt... Iar niste copii din curte (pe vremea aia locuiam unde-s acum Hotelul Bucuresti si Stefanel, prin niste maghernite) fäcuserä unul dintr-o cutie de lemn si carton, si veneau cu el la mine, sä-mi proiecteze diafilme (bunicä-mea le dädea câte-un ciubuc pe chestia asta, 3-5 lei de cäciulä...)
Printre diafilmele favorite:
"Scurtä istorie", de Gopo (prelucrare dupä film).
"Harap Alb", douä serii (douä filme)
"Tinerete färä bätrânete"
"Turtitza"
"Punguta cu doi bani"
"Trei cäsute, trei drumuri"
"Emil si detectivii", douä serii
...Si când s-a hotärât în fine tata sä-mi ia si mie diascop... a umblat prin tot orasu' si n-a mai gäsit... Cä se epuizase stocul, si noi nu mai importam din Polonia... Asa cä n-am avut niciodatä - desi, pe la doispe ani, am gäsit un model färä proiectie - bägai diafilmu-n el si te uitai spre luminä. A fost singurul. (Culmea, în el am väzut si... un metru din "Mihai Viteazul" - coadä de bobinä pierdutä de pe la vreun cinematograf: cadrul cu Andrei B�*thory si nobilii maghiari în fata cortului, la începutul bätäliei de la Selimbär. Din päcate, era cinemascop amorfotizat, asa cä se vedea turtit pe verticalä.)

* * *

Back to topic

Eram prin liceu, cred, când au dat ai nostri la T.V.R. o serie de filme vechi cu Shirley Temple - sâmbäta dup-amiaza pe searä, asa, când tocmai începea sä se întunericeascä*. Doamne, ce stereotipe si plicticoase erau - vedeai unu', le vedeai pe toate! Ce-i drept, pustoaica avea un talent uluitor - da' la ce i-a folosit?