View Single Post
Old 30 Jul 2007, 00:23   #8
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Cartea era bunä, într-adevär... Lipsa de räsunet a filmului îmi dä de presupus cä n-a fost cine stie ce sfârâialä - nici eu nu l-am väzut; culmea, îmi amintesc foarte clar DIAFILMUL "Emil si detectivii", frumusel lucrat. Mä-ntreb, din generatiile voastre, de-acum, stie cineva ce erau diafilmele si cu ce se mâncau ele?

"Little Lord Fauntleroy" - Varianta veche, cu Freddie Bartholomew, nu m-a clintit. Dar cea din anii '80, cu Ricky Schroeder si Sir Alec Guinness, da. Era un film curat, rotund, o ecranizare bunä, färä mari genialitäti - dar, ca meserie, atât de bine lucrat, încât per ansamblu îti transmitea perfect starea pozitivä, optimistä, de puritate si entuziasm copiläresc, pe care le comunica romanul.

"The Champ" - Franco Zeffirelli, tot cu Ricky Schroeder. Evident, una dintre cele mai melodramatic-melodrämoase melodrame - da' asa de la fix lucratä, cä n-ai ce sä-i zici. Revenind foarte on-topic, partea cea mai adeväratä si mai convingätoare a filmului e cea concentratä în jurul lui T.J. (asa-l chema, nu? Mi-e lene sä Imedebesc acum). Povestile adultilor (Voight, Dunaway), hm... asa si-asa... Dar drama copilului, si mai ales punctul culminant din final... WOW!

"Tom Sawyer" - 1970 si-un pic, cu (Johnny?) Whitaker, Jodie Foster si Jeff East. Cam dezamägitor ca ecranizare, mediocru ca film, dar excelent în raport cu copiii. Muzicä bunä, secvente muzicale antrenante si energizante, umor, sinceritate. Personaje construite frumos, actorasi talentati si bine condusi (mä rog, Foster si East au ajuns cine stim c-au ajuns)
(Continuarea - "The Adventures of Huckleberry Finn", tot cu Jeff East - amorfä si stearsä; nici nu e de mirare, äla nu mai era un roman de copii, ci o satirä socialä serioasä, opera favoritä a lui Hemingway, nu era deloc "Tom Sawyer 2".)

"Aventurile lui Tom Sawyer" - Canada-România, anii saizeci; r. Mihai Iacob; cu Roland Demongeot, Mark DiNapoli. Surprinzätor de reusit, din nou în relatie cu copiii. Dincolo de rostirea complet falsä (cä noi, românii, n-am stiut în veci sä-i facem sä vorbeascä normal - iar aici mai erau si dublati!), cei doi pusti erau buni. Simtea binisor atmosfera lui Mark Twain si spiritul povestirii. Altfel, ca meserie cinematograficä (artä, ce sä mai vorbim?), cam chix.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif