View Single Post
Old 29 Jul 2007, 23:32   #5
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

"Animals' Farm" - de discutat... Practic, nici filmul si nici cartea nu sunt nicidecum pentru copii, fiind o parabolä politicä maturä cât se poate de gravä... Dar, evident, prin forma lor de fabulä, ele DEVIN accesibile si copiilor. In prezenta unui adult care sä explice elementele parabolei, devin educative politic (de pildä, dupä ce Collins îsi fäcuse "aläptarea politicä" în Piata Universitätii, pe umerii mei, a väzut spectacolul cu "Ferma animalelor", montat de Hadjiculea la Nationalul craiovean, la patru ani, apoi i-am citit cartea, apoi a väzut si filmul - si le-a înteles). Altfel, copilul asimileazä doar mesajele morale în general al fabulei. In plus, filmul în sine nu m-a încântat. Era bine lucrat, reda adecvat cartea - da' nu stiu... îi lipsea ceva... N-avea scânteie.,

"Lord of Flies" - din nou, film CU copii, (partial) DESPRE copii, dar numai la un nivel foarte limitat PENTRU copii... Si romanul, si filmul, sunt eminamente adulte. Din päcate, adevärata ecranizare a acestei capodopere laureate cu Nobel încä nu s-a produs... Peter Brook e un titan al regiei de teatru - dar "nu simte" cinematografic, iar în filmul lui se vede; remake-ul din anii '90 sau cât era e la rându-i expozitiv si superficial. Nici unul n-a prins si exprimat cu adevärat resorturile acelei degeneräri umane.

Evident, ambele "Lagune albastre" sunt niste delicioase vome.

La capitoluul "asa da", primul care-mi vine în minte este "Bäietii din Strada Pal". L-am väzut pe la doispe ani (nu citisem cartea încä), si m-am regäsit în el pe deplin. Reväzându-l ulterior, cu ochii profesionistului, nivelul n-a scäzut aproape deloc. Continua sä se sustinä.

Altul foarte bun, desi neobservat aproape de nimeni: "Das Eismeer Ruft" ("Chemarea Märii Inghetate"), Jorg Foth, cam prin 1984... Foarte sincerä si adeväratä poveste a unor copii aventurieri, care sfârseste printr-un esec dulce-amärui - bine condus, bine lucrat cu pustii.

...si voi reveni, desigur, cä mai sunt atâtea.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif