View Single Post
Old 29 Jul 2007, 15:31   #1
Twinsen

Twinsen

Filme de copii/tineret

Ce filme ati recomanda unui copil sau adolescent? Incepusem o discutie cu Pitbull despre subiectul asta la threadul despre Bridge to Terabithia, ajungand la concluzia ca in ziua de azi se fac putine filme bune de copii/tineret. Personal cred ca un film bun de tineret place deseori si adultilor, pentru ca in fond distinctia nu e asa clara. E un cliseu, dar probabil ca exista un copil in fiecare dintre noi.

Eu as incepe tocmai cu Bridge to Terabithia (Pitbull cu siguranta n-ar fi de acord ) care mi se pare unul din cele mai bune filme americane din ultimii ani datorita modului matur in care isi trateaza audienta si scenariului axat pe probleme reale, nu pe escapism ieftin.

Alt film recent care mi-a placut a fost Dorm (Dek Hor), castigator al Ursului de sticla la Berlin, in special datorita atmosferei unice pe care o creeaza. Tema, maturizarea intr-un internat, e departe de a fi orginala, dar modul in care e tratata si filmata e deosebit. Scenele realiste se intrepatrund cu cele fantastice, creeand o lume care pare suspendata undeva la limitele subconstientului.

Un horror pentru adolescenti surprinzator de reusit e Ginger Snaps (doar originalul, nu si urmarile anoste). Filmul face paralele pline de umor intre adolescenta si transformarea in varcolac, reusind in acelasi timp sa fie inteligent si gory.

Hana and Alice e un film despre un triunghi amoros adolescentin filmat ca de obicei superb de Shunji Iwai, poate cel mai bun regizor japonez in viata.

Din cele mai vechi as zice poate Pauline a la plage. Desi e destul de matur, cred ca ar merge bine si ca film de tineret. Personal mi-a placut intodeauna modul rafinat in care trateaza Rohmer iubirea, dar cu sigurnanta n-o sa-i atraga pe cei care urasc conversatiile lungi in filme.

De asemenea The curse of the cat people, filmat in alb-negru, mi s-a parut destul de reusit, despre o fetita a carei imaginatie nu se incadreaza in pragmatismul vietii americane.
  Reply With Quote sendpm.gif