Pentru mine, Bridge to Terabithia e una din cele mai placute surprize ale anului. Un film de o inteligenta mult peste media celor americane si cu atat mai mult a celor americane pentru copii/tineret.
*SPOILERE*
Quote:
E foarte frumos sã vrei sã educi copiii, arãtându-le cã nu-i priveºti cu condescendenþã mã-nþelegi, cã empatizezi cu ei mã-nþelegi, cã-i înþelegi mã-nþelegi.
|
Da, copiii americani vor simti o empatie instantanee fata de un taran (oops...fermier) care e un outsider datorita talentului sau intr-un domeniu artistic si o ciudata supradotata in domeniul literaturii. Sunt destul filme americane pentru copii care incearca din greu sa fie cool, ma intelegi, dar Bridge to Terabithia cu siguranta nu e unul dintre ele.
Quote:
ªi cã ce poate fi mai minunat decât sã-þi dai frâu liber imaginaþiei - cã vorba aia (adicã... mã-nþelegi...), în clasa a cincea tot copil se cheamã cã eºti - ºi sã-þi faci un "refugiu" mirifico-fantasmagoric
|
Incep sa cred ca am vazut alt film. In cel pe care l-am vazut eu erau vreo cinci minute de taram magic si efecte speciale si o ora jumate de dificultati cat sa poate de reale: lipsa banilor, dificultati de integrare sociala, religie si pana la urma chiar moarte.
Quote:
Refugiul lui (cã fãrã refugii, ce ne-am face?) e arta plasticã, pe care Leslie i-o va ajuta sã-nfloreascã ºi sã prospere ca merii, ca perii, în mijlocul pãdurii lor "magice". Evident, demersul puºtoaicei va fi troznitor de iniþiatic, aºa cã (altfel cum?), pân-la urmã vom avea satisfacþia de a vedea un Jess maturizat ºi in control, ducându-i moºtenirea mai departe
|
Si ce-ai fi preferat, sa-si puna streangul la gat? E clar ca intre ei a fost o legatura speciala si ca a suferit mult. Faptul ca reuseste sa asimileze experienta in mod pozitiv e un mesaj bun si pentru copii si pentru adulti.
Cartea a fost scrisa de Katherine Paterson intr-un moment in care se lupta cu cancerul si dupa moartea unei prietene apropiate a fiului sau, David, pe vremea aceea copil. Co-autor la scenariul filmului e chiar David Paterson si cred ca putem presupune ca pentru el e o poveste importanta si ca a facut tot ce a putut ca sa iasa un scenariu pe masura. Personal am fost sincer impresionat, ceea ce mi se intampla foarte rar la un film american. In esenta e un film psihologic in timp ce review-ul tau lasa mai degraba sa se inteleaga dezamagirea ca n-ai vazut Lord of the Rings 4.