Thread: Zodiac
View Single Post
Old 26 Jul 2007, 12:20   #39
cornel
Veteran

cornel

Dupa ce toti v-ati dat cu parerea despre Zodiac am reusit si eu sa vad filmul si postez si eu "cronica" mea depsre acest film...

„Zodiac” sau cum neinspirat a fost tradus la noi „I se spunea Zodiac” este pe langa celelalte filme regizate de David Fincher (adica Se7en si Fight Club) un film plictisitor si asta nu pentru ca subiectul nu este ofertant (mai ales ca se bazeaza pe fapte reale) ci pentru ca o investigatie a politiei din San Francisco intinsa pe durata a aproape 30 de ani este tratata mult prea documentar si sociologic pentru pretentiile unui thriller american.
Totul incepe atunci cand un ucigas in serie isi recunoaste crimele prin intermediul unor scrisori codate trimise unor cotidiene din San Francisco. De aici filmul se structureaza in trei parti distincte: mai intai actiunea se desfasoara in jurul jurnalistului Paul Avery (Robert Downey Jr.), apoi se muta pe cei doi politisti David Toschi (Mark Ruffalo) si Bill Armstrong (Anthony Edwards), pentru ca spre final sa-l urmarim pe jurnalistul – desenator – erou Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal).
Vanarea vanatorului devine o obsesie pentru cei patru barbati, o obsesie care ii va transforma in stafii ale propriilor identitati, vietile lor fiind distruse de informatiile multiplicate anarhic si al indiciilor oferite de criminal. Cel care va rezista trecerii timpului relansand actiunea filmului, devenind un incurabil obsedat (din pacate nu am inteles de ce) de gasirea inteligentului Zodiac, este Graysmith care dupa ce scrie o carte despre acest caz (un best-seller evident) se duce sa-l priveascã in ochii pe nedoveditul criminal.
Un film mult prea realist si complex despre puterea informatiei, birocratia administrativa, esecul politienesc si mai ales despre obsesii netratate este greu de digerat.