Originally Posted by rocky:
Mai e si o mare problema, de data asta a criticilor din tara asta, de orice fel ar fi ei, dar mai ales de film, fiindca aici la noi ei par a constitui o clasa aparte de privilegiati, trimisi de unii sau de altii la festivaluri, de unde se intorc adesea strimbind din nas, dupa ce au vazut prin ele lumea si au stat la masa linga sharon sau mai stiu eu cine.
Putini dintre ei chiar au studii de film si unii se mai si lauda cu asta!
Unii dintre ei, cu mare experienta de vizionatori de film, se cred deja ultra guri (de la guru, zic) si conced de la inaltimea lor de oameni la urma urmei angajati de o revista sau un ziar sa iti impartaseasca cite ceva
|
aici gresesti amice. La noi nu exista scoala serioasa de film care sa formeze critici. cei pe care ii avem, cu studii pe la film sau prin alte parti si-au facut o cultura cinematografica de maniera autodidacta. Si unii sunt chiar foarte buni.
acorda unuia sau altuia, strict subiectiv adesea, bile albe, negre sau roz, in functie de cit de apropiati sau chiar prieteni sint cu diversii oameni din filmul nostru sau strain.
De mult prea multe ori, criticul insusi face jocul producatorilor care au proiecte sau al prietenilor sai. Nu stiu aproape nici un caz in care un critic roman, de ieri sau de azi, sa fi mizat pe un nume necunoscut, ci exclusiv pe nume care suna a fiu de... a frate de... a sotie de... etc etc. Ei in genere se entuziasmeaza imediat de unul care a luat vreun premiu mic pe afara, dar niciodata nu investesc in cineva care poate chiar sa le fi placut cum scrie sau regizeaza, dar e un ilustru necunoscut. Numele lui nu suna nicicum, si ei nu risca niciodata.
|
de unde ai mai scos-o si p'asta? dimpotriva, criticii de la noi (cei seriosi, evident, nu impostorii) sunt singurii pe care se poate conta in materie de evaluari cinematografice. mi se pare chiar o jignire sa ii trateze cineva altfel.
Cit a durat, ginditi-va, ca critica romana sa-l "vada" pe cristi puiu, care era chiar aici linga ei?
|
N-a durat mult. Cristi Puiu a avut cronici foarte bune de la primul film, asa ca... nu mai latra la stele.
Daca inteleg eu bine menirea criticului, ea este cea de a sprijini, de a avea viziunea valorii inaintea marelui public, nu dupa, si de a fi alaturi de artist, care are un drum infiorator de greu de urmat.
Si nu doar de cei al caror nume rimeaza cu directorul cnc, cu al unei militante pro-americane sau al unui realizator tv, al unui sef de studio etc etc. Stiu, pare dur ce spun, dar din pacate, poate cineva sa zica ca nu e adevarat?
|
da, eu.
bla bla
:sleep: