Hmm... Interesant topic...
Acuma ca l-am rasfoit as vrea 'sa ma bag' si eu un pic in discutie (daca nu e cu suparare).. pt. moment (& pt. pitbull): de ce nu am avut in cinemtg. autohtona o reactie de genul celor din Cehia sau Polonia in momentul in care lucrurile au devenit 'aproape imposibile', si ma refer aici la solutia ultima, emigrarea in 'alte zari' si incercarea de a-ti face acolo onorabil 'meseria'. Bine, stiu ca una e sa pui prbl. la nivelul unor Forman, Polanski, Kieslowski etc. (deci imi dau seama ca reputatia lor a contat enorm in punctul asta si a fost, in acelasi timp, un avantaj decisiv 'dincolo'), si mai stiu ca am mai avut si 'noi' vreo doi-trei revoltati (Pintilie, M.Saucan... plus cei care s-au refugiat in teatru), dar diagnosticul corect (si, no offence, putin evitat de tine) ne spune ca vina apartine in mare masura cineastilor romani, mai exact, relatia lamentabila pe care acestia au avut-o cu puterea (Pintilie -aproxm. cuvintele astea; Mircea Dumitrescu - alte cuvinte, dar fix aceeasi idee).
|