"restul e tacere"
atat de cu drag asteptat; si atat de cu patima alcatuit.
spunea Nae Caranfil inainte de prima proiectie la tiff, la cinema republica, la 11 seara, in fata unei sali pline si frematande.. cu un apetit teribil pentru atat de indelung asteptatul nou film al lui caranfil.., spunea asadar: ca filmul este "baiat", si sala aplauda si aplauda si aplauda
incepe filmul; imagine superba, respiratie de film clasic, hollywoodian; lume multa, figuranti, costume, decoruri
la cele mai mici poante, publicul rade, aplauda.. ar vrea sa rada.. cauta comicul, cauta stilul spumos
dar filmul curge incetisor incetisor cu o poveste usor prafuita, cu prea putina tensiune si prea multe detalii.. prea multe desfasurari de forte si prea multe vorbe fara duh.
e tarziu la cinema republica, trecut de jumatatea filmulul, in toiul tiff-ului dupa ore de filme bune sau mai putin bune vizionate.. publicul a cam obosit sa caute poantele unui personaj bine interpretat, dar intru totul lipsit de savoare; e cam lung filmul asta si cam incalcita treaba cu inceputul cinetografului romanesc, trimiterile si citatele din teatru cam livresti si fortate, referintele cinematografice subtilizate, dar neconcludente in economia filmului.
aplaudam la sfarsit; a fost multa munca la filmul asta; se vede; se simte dragostea regizorului si anii de asteptare pentru ca filmul sa prinda forma.
a fost un altfel de film. altfel decat 432, altfel decat a fost sau n-a fost, altul decat moartea dlui l.
si altfel decat filantropica, altfel decat e pericoloso..
atat de asteptat si totusi, neconvingator.
poate prea povestit inainte; poate prea putin jucaus; poate prea demonstrativ, prea opulent, prea vorba lunga. nu-mi amintesc exact.. pentru ca mi-a fost tare somn la restul e tacere. pentru ca ceva nu se intampla in filmul asta asa cum un film baiat ar fi stiut s-o faca.
la iesirea de la prima proiectie, felicitarile, fosnaire, ingramadeala in fata la republica .. Nae Caranfil in fata cinematografului. zambeste; are ochii umezi si isi priveste spectatorii. nu stiu de ce, dar mi se pare ca nimeni nu-i vorbeste.
pentru un film despre facerea de filme, care sa fie justa masura?
|