Originally Posted by Alex Leo Serban:
cre k filmul lui nemescu trebuie asezat NU doar in siajul lui hanno h si al sau (tot mai invocat!) 'ajutoare umanitare' sau 'senatorul melcilor' (astea ar fi referintele la indemina), ci mai ales al 'balantei' lui pintilie - mai precis, al replicii antologice a lui rebengiuc d acolo: 'al mai prost om din lume e americanu!', hahaha!! din ac pdv, finalul lui nemescu (deci nu epilogul!) este exemplar, pt k el precipita - tragic & in toate sensurile vbului 'a precipita'- toate directiile povestii: dupa c au fost 'arestati' in 'gara noastra mik' d ambitzul unui shef local, americanii pleak neintelegind - d fapt - nimik din 'realitatea romaneask' (decit faptu k sintem ospitalieri, iubaretzi & cu mega-orgoliu national + clisheele aferente), iar urgia lasata in urma e luata drept... foc d artificii sarbatoresc! in orice caz, intensitatea acelei explozii din final mi-a adus aminte si d ac moment din 'balanta' in kre nela & mitik sint prinshi la mijloc d manevrele cazone in timp c tocmai s induioshau d inocentza unor vitzei...
|
california dreamin-balanta :ce asociere neasteptata!? recunosc ca nu vedeam deloc apropierea intre cele 2. dar nici daca ma gandesc mai mult nu o vad. nu cred ca replica lui rebengiuc spune ceva despre americani, de fapt nu are nici o legatura cu americanii. iar daca americanii nu au inteles mare lucru din realitatile romanesti, cred ca asta spune mai mult despre noi decat despre ei. sau poate nu am inteles eu in ce sens merge apropierea