Originally Posted by irene marlyne monroe:
Gandirea si comunicarea simbolica presupune o deschidere spre mit,spre inelegerea unor lucruri dincolo de reprezentarea finite,senzoriala a lumii.C.G.Jung desemna simbolului functia de recuperaor al lucrurilor ce” se situeaza dincolo de limitele intelegerii umane”,intrucat ,spune acelasi psihanalist “simturile omunlui ii limiteaza perceptia sa despre lumea care il inconjoara(Jung,1998,24).
Omul arhaic ,religios se integra unei lumi infinite si necunoscute ,prin symbol,mit si credinta.El traia intens intr-o lume pe care nu o controla,respectand si inchinandu-se autoputerniciei ei.
Fiind receptiv la semnalele pe care forte necunoscute le trimiteau ,in vis,transa sau veghe.,omul arhaic a reusit sa stabileasca un punct de contact cu “cealalta realitate”(termenul lui Carlos Castaneda).Acest punct de contact a fost religia.
Religia utilizeaza simbolul si imaginile ca forme de expresie a unor realitati sub-sau –supra umane.Ea incearca astfel sa trasmita mesaje ca”priveste totul este scris in fata ta”(Drouot,2003,77).
Gandind si comunicand prin simboluri ,omul si-a creat mituri ce l-au ajutat intrucatva sa isi aproprie fortele necunoscute ce nu de putine ori il terorizau.
In literature de specialitate se aminteste gruparea limbajului in trei categorii, propusa de J.RueschsiW.Kess:
• limbajul semnelor incluzand gesturile
• limbajul actiunilor incluzand miscarile corpului implicate in diferite activitati
• limbajul obiectelor care incorporeaza dispunerea intentionata sau neintentionata a obiectelor in spatiu in vederea utilizarii lor
O alta clasificare o datoram lui R. P. Harrison care imparte comunicarea nonverbala in patru categorii:
• coduri de executare associate miscarilor corpului, expresiilor faciale, privirii, atingerii si activitatilor vocale
• coduri spatio – temporale referitoare la mesajele rezultate din combinarea utilizarii spatiului si timpului
• coduri artefac utilizate in mesajele primate de la obiecte
• coduri mediatoare referitoare la efectele speciale rezultate din interpunerea intre emitator si receptor
Cuvintele ascund intelesuri ce pot fi sesizate doar dintr-un anumit context ,cultural,istoric,aflat intr-o continua schimbare .Deci,chiar un cuvant simplu,poate implica numeroase imagini si interpretari diferite,in functie de preferintele fiecaruia si gasirea pe aceasi unda cu celalalt ,sau cu cel caruia vrei sa ii furnizezi informatia.
In mod necesar,trebuie sa interpretam limbajul.Si de asemenea nu oricine poate sa inteleaga anumite semnificatii ale limbajului etc
cum de ex.sti ca inca din cele mai vechi timpuri istoria si minunile terrei are enigmele ei,si multi au incercat sa le descifereze ,dar numai anumiti invatati au fost inzestrati,capabili pt acest lucru.cum de ex.herogrifele etc nu toata lumea le intelegea ,decat anumite persoane cu abiliattile respective etc
|
Ma declar profund impresionat, sa nu-mi spui ca ai scris de la tine toata chestia asta ... :?