Originally Posted by Pitbull:
Päcatul nepäsärii
Existä o singurä situatie cu adevärat absurdä, aberantä, efectiv kafkianä: refuzul de la Filaret. Începând cu cei doi medici care neglijeazä bolnavul ca sä-si fâlfâie fudulia în fata asistentei de pe salvare, si sfârsind cu respingerea operatiei pentru cä bietul om nu poate semna "declaratia de räspundere". Este punctul culminant al filmului. Din nefericire, face notä discordantä cu momentele anterioare: la urma urmei, ceilalti l-au ajutat pe pacient cum au putut: analize, tomografie, o încercare de a forta intrarea în operatie (zädärnicitä de suprasolicitarea sälilor în urma omniprezentului carambol de la Säftica). .
|
Si eu cred ca este punctul care explica filmul, lupta domnului Lazarescu: dreptul de a muri cum vrea el, isi apara pina la ultima picatura de constientza demnitatea propriei morti si, de ce nu, a ultimelor momente de viata (dar nu l-a lasat sistemul, l-a umilit pina la capat). I se explica ca risca sa ramina paralizat in urma operatiei, asa ca refuza operatia, preferind sa moara. Perfect normal si extrem de demn.
Filmul este excelent si nu, nu are legatura neaparat cu sistemul sanitar roman, nu mi s-a parut a apasa foarte tare pe mizerabilism, personajele sint mai complexe decit "tagma asta nenoricita de doctori corupti". Filmul s-ar putea foarte bine intimpla si in Canada:urgentele sint la fel de debordate, astepti pina crapi (daca nu esti cu cutitul in cap ca sa te trimita imediat in operatie, nimic nu e urgent la urgente)