shall we get back on topic?
ramasesem dator cu un update & simili-review la gvs, dar azi la 2 (ora d aici) o sa fiu la un press junket cu el asha k mai amin k sa va pot spune SI c a zis acolo...
deocamdata, filmul lui are cronici bune & f bune (kiar si in 'hollywood reporter', revista cea mai anti-arthouse & anti-auteur!); sigur k nu a placut tuturor, dar mie mi s-a parut in the same league cu 'elephant', 'gerry', 'last days' - deci f bun, cu un moment d dush (no nudity dk la asta va gindeati! :lol: ) kre este absolutely mesmerizing in materie d mix imagine + sound :love:
alaltaieri (k ieri am facut o zi-lumina plaja la st tropez

) am vazut - mai intii - 'stellet licht' ('lumina tacuta') al lui carlos reygadas (la anonimul d anul trecut am adus in competitie 'batalla en el cielo'), kre este in ac 'liga' cu filmu lui zviaghintsev - veeery slow, almost still at times & din pdv vizual absolut fabulos, dspr un caz d adulter petrecut intr-o comunitate d 'mnemoniti' din nordul mexicului... habar n-aveam cine sau c sint 'mnemonitii' & c fac ei (sint imigranti nemti, cu o etik protestanta f severa), e important intr-un fel pt film, dar kestia e k m-am gindit ink d p la-nceput, nu stiu d c - probabil datorita stilului f epurat & atmosferei grav-amenintatoare -, la 'ordet' al lui dreyer... ei bine, finalul transforma tot filmu intr-un fel d remake la 'ordet', which means k reygadas really has the balls to pull it off, nu f rau, s pare, pt k si cronicile d astazi ii fac dreptate cinema-ului sau f exigent, uneori cautat (in sens d 'recherche') dar coerent & absolut impresionant din pdv vizual; d la mine are 9.5 (btw, si 'stellet' face uz d neprofesionisti - cre k este editia cannes-ului cu cei mai multi neprofesionisti printre actori din cite am vazut!)
apoi am vazut 'death proof' al lui qt, kre este willingly cheap & trashy, cu zgirieturi pe pelicula & sarituri voite peste cadre (in prima parte), cu citeva eye-popping moments (d ex ciocnirea dintre mashina fetelor & cea a lui kurt russell in primu episod), very girl-talk (uneori in exces) & cine-homage all around (incl la qt himself!), destul d entertaining all in all - genu d 'gluma canneza' kre nu i-a reusit lui 'brown bunny' al lui gallo (kre s ia prea in serios & is full of pretension) si kre lui qt ii vine precum alb & roshul etiketei d coca cola... oricum, a fost o gura zdravana d aer 'pop cult' kre a improspatat astmosfera cam auteur-iala d aici; 8 d la mine
iar acu am ieshit d la ult minute ale filmului lui fatih akin 'auf der anderen seite' - kre mi s-a parut telefonat & fara zvic, desi incepe bine. dar povestea (impartita in 3) sufera din cauza sectiunii mediane - lesbo-politik -, kre e f oarekre (desi in ea apare hanna schygulla in rolul mamei fetei nemtzoaice); asta mi s-a parut superficial, mai mult ilustrarea unei teze - cross-culturala blabla - decit poveste cu carne reala...
nu stiu, kiar mi s-a parut sub c asteptam d la akin dupa exceptionalul 'head on'! 7
ps inaintea filmelor s reiau episoadele filmuletzului 'en hommage' (cel cu 33 d autori in cautarea unui film :lol: - 'chacun son cinema', right!), luni seara - inaintea lui qt - a fost (very appropriately) 'occupations' al lui lvt (a hoot! cel mai aplaudat), azi dim - inaintea lui akin - 'cinema de boulevard' al lui lelouch - kre, indiferent c spune klein, e absolut heart melting... si, intr-adevar, p lga imaginile din 'top hat' cu ginger & fred singing 'cheek to cheek' (reluate d wanna-be tatal lui lelouch cind ii face curte wanna-be mamei sale, in sala d cinema), exista si un fragment din 'la grande illusion' al lui renoir. (btw, mungiu tine un fel d jurnal - postat si p liternet - unde, p lga k citeaza niste sms-uri skimbate d noi 2, povesteste si el citeva scurte din filmu-omnibus, doar k l incurk: in scurtu coenilor, filmu la kre ar fi putut merge pers lui josh brolin NU e d 'alain resnais' - cum scrie mungiu - pt k este 'la regle du jeu' (kre pina la proba contrarie este TOT al lui jean renoir), iar in 'climates' al lui nuri bilge ceylan NU apare 'un iepure' - ala 'makes an appearance' TOT in filmu lui renoir... so - now u have it: criticu als, pedant pina la capat!

)