Originally Posted by Neuptolem:
Iluzoristul iluzionat
Duminica-n familie cu viziodenii thrillsburgice
Gen: Piperat fara piper.
|
din rindurile tale am inteles ca daca scriai tu scenariul iesea mai bine filmul (am inteles cu greu, e drept, fiindca folosesti prea multe paranteze, cauti tot felul de elemente spirituale prin intermediul unor contradictii logico-lingvistice nedigerabile si ai un limbaj mult prea afectat de autoimportanta

)...
dincolo de asta, faptul ca pomenesti de necesitatea existentei unui scenarist exemplar in proiect, ma face sa cred ca in opinia ta, in cinema, primeaza scenariul oricaror alti factori realizatorici. cam asta credeau si francezii anilor 30-40... norocu' nostru ca au aparut niste minti mai deschise, precum a lui Bazin, Asturc, Bresson, Cocteau sau Godard, si au intors filmul dinspre cultul scenariului.
The Illusionist nu are ifose. nu stiu ce te face sa le vezi si sa le critici ca si cind filmul ar fi esuat in a arata profunzimile umanului in ceva questiuni vitale pe care si le-ar fi asumat... dintru inceput scena aia cu batrinul magician (care e pusa sub semnul intrebarii dpdv al realitatii intra-istorice) duce filmul in zona jucariilor de plus cu eticheta de carton. scena aia mie mi-a promis o distractie buna, dar fara ambitii, fara pretiozitati. si asta a si fot tot filmul.
la final nu mi-a mai pasat ca Jessica Biel (pe care o urmaream in The Seventh Heaven acu vreo 10 ani, dar fara sa ii stiu numele real, so she was a kind of surprise) rosteste replicile scenei post-amor-cu-Norton de parca ar fi Naomi Watts in Mulholland pregatindu-se, in bucatarie, pentru marea auditie. acolo era nostima Naomi ca era o nevinovata repetitie, aci scena e cam dureroasa pentru Jessica... dar toate astea numai daca e sa privim filmul ca avind nustiu-ce pretentii...
filmul nu le are, de unde si rezolvarile super lejere - copy/paste dupa romeo si julieta (Abramburel si Julieta), explicatii a la Usual suspects sau Psycho - doar ca in The Illusionist nu e un narator-doftor care sa iti dea mure psihanalitice in gura, ci e un puzzle imagistic rezolvat mintal de un politist...
iar finalul, dpmdv, a rezolvat excelent istoria - eu unul am ris bine si m-am gindit ca oamenii astia is adevaratii creatori ai ciocolatei milka!
diferenta dintre The Prestige si asta e urmatoarea - :lol: :
- la the prestige l-au avut sfetnic pe david copperfield si de acum nimeni nu o sa mai mearga la spectacolele sale pentru ca nu merita sa platesti ca el sa omoare pasarele, sa-si inece sosiile in borcane cu apa sau sa aflam ca toate smecheriile tin de faptu ca avea un frate geaman...
- in the illusionist s-au inspirat din poantele stradale ale lui David Blaine - nu stim cum le face, dar stim ca tre sa fie sarlatan, de aceea de-abia apucam sa mai apara pela tv... sa il prindem!
evident, sa apara David Blaine, nu filmul asta cu iluzionistu'..
ca film, Prestige merita atentie, fiindca demonteaza mitul david copperfield :lol: