Thread: Cannes 2007
View Single Post
Old 20 May 2007, 14:49   #124
Gloria
Super Moderator

Gloria

cel mai amuzant a fost scurtul lui Polanski cu spectatorul cazut de la balcon; intrebat in conferinta de presa ce mesaj a vrut sa transmita despre cinema, Polanski a zis ca el a vrut sa distreze pur si simplu, lasand laoparte filozofiile. Si el a recunoscut, ca si Konchalovsky ca e mai greu de facut un scurt metraj, mai ales cand esti limitat la 3 minute. K. a argumentat ca intr-un scurt fiecare imagine conteaza, trebuie sa dai valoare si concentrare fiecareia.

In povestea lui Wong Kar-Wai, un barbat se indragosteste la cinema; aceeasi atmosfera prin care il recunosti pe wkw de la primele cadre.

Mesajul din filmul lui G.Inarritu mi s-a parut cel mai "incarcat" : o oarba "se uita" la film, prietenul ei povestindu-i ce se intampla; cred ca e un mesaj despre cum ciema-ul este o experienta, nu doar imagine, o stare prin care trecem dincolo de noi insine, prin care depasim coordonatele propriei persoane.

Wenders de o ironie trista cu "War in peace" - copii congolezi se uita la un film de razboi, la un an dupa conflictele civile.

Teme regasite la mai multi regizori:
1.dragostea( sub toate formele: indragostire, flirt, sex) in cinematograf
2.nevoia de cinema (de la fermierul lui Depardon care strabate km intregi ca sa vina la cinematograf, la cowboy-ul fratilor coen care se consulta cu vanzatorul de bilete ce sa aleaga: un renoir sau un film turcesc si proiectia in satul chiez, anticipata de spectacolul de umbre improvizat de copii.)
3.viata-film (cronenberg-suicidar devenit personaj ale carui actiuni sunt anticipate de voci din off)
4.efectele cinema-ului asupra starii de spirit