Costi Rogozanu, perfect on-topic. Bravo domnule...excelent articol!
Pentru cei care NU se duc la vot. ªi pentru ãia care DAU locuri de muncã
16 Mai, 2007 (14:46) | comentarii media | de Costi Rogozanu
NU
Alte discuþii de o insuportabilã uºurãtate a consistenþei despre de ce trebuie sau nu sã te duci la vot. Aºa cã tre’ sã contribui cu ceva vorbe goale la tsunamiul oratoric generat de referendum, nu? Luaþi de aici

.
Cred ca orice om inteligent realizeazã cumva futilitatea votului, un soi de concesie acordata cetateanului de catre stat la intervale mai mult sau mai putin regulate. Mai ales in Romania, unde abuzul institutional e incã la apogeu, votul e resimtit ca un cadou ipocrit.
Primim dreptul la vot ca pe un cadou pentru cã am fost obisnuiti cu un stat care ia fãrã sã dea nimic în schimb. Votul nu e nici mãcar un drept, e un prilej de iniþiativã. Unii îl simt ca pe un nou abuz sau mãcar ca pe o pãcãlealã care dã senzaþia de iniþiativã.
Pentru cei care îmi spun “eu nu mã duc la vot” am, de fapt, un singur rãspuns: “bine”. Cînd încerc sa conving pe cineva cã mai bine s-ar duce, o fac mai mult de dragul dezbaterii. de fapt, cine nu vrea nu se duce. Votul e o ciudãþenie socialã, e locþiitor de responsabilitate, e un surogat de acþiune dupã o pauzã civicã îndelungatã, ºi pentru politicieni, ºi pentru electorat. E o alegere intimã. Mai intimã decît opþiunea politicã propriu-zisã. E mai greu sã alegi sã ieºi din casã decît sã alegi politic cînd te trezeºti în faþa urnei.
Eu mã duc la vot, cred, tocmai pentru cã m-am sãturat de texte precum “sînt toþi niºte idioþi”, “m-au dezamãgit toþi”, ” nu mai merg”. Trebuie sã alegi. Altfel intri în zodia marilor aforisme ale vieþii, gen ecleziast, toate sînt o apã ºi un pãmînt, toþi sînt proºti etc. Aºa e, dar faptul cã sînt toþi proºti nu trebuie sã mã deprime pe mine, ci pe ei

.
Refuzul votãrii e o modalitate arogantã de a spune ceva mult mai sincer: mi-e lene, frate, de mor, n-am chef nici mãcar sã mã gîndesc la asta. Cel care îmi va spune asta îmi va cîºtiga respectul.
Mesaj pentru ãia care ne dau locuri de muncã
ªtiþi ce-a zis Pãunescu atunci cînd s-a discutat interventia CNA care acuza interventiile necontrolate ale lui Voiculescu pe propriul post de televiziune? A zis cã nu e normal sã ne luãm de omul care a dat pîine la atîþia ziariºti. A dat pîine!
E atîta umilinþã în mediul angajaþilor din România. Ãsta e argumentul suprem, într-un fel, ºi la Patriciu - ne bate la cap cu impozitele pe care le plãteºte el. Pãi ºi ce? Nu e normal sã plãteºti impozite pe ce cîºtigi? Trebuie sã cad pe spate cã tu te-ai îndurat sã respecþi legea?
Nu va mai merge mult genul ãsta de argument. Sã-i dai o slujbã cuiva nu înseamnã sã dai pomanã. La noi seamãnã cu o pomanã pentru cã sîntem la pãmînt cu drepturile angajatului. Sînt prea mulþi care acceptã manipularea penibilã din gama “îmi eºti veºnic îndatorat”. Spune NU