View Single Post
Old 14 May 2007, 14:17   #53
sinaxis
Junior

sinaxis

Actele parintelui Anatolie nu sunt nici buclucase, nici gratuite. Ele au un rost adanc: smerenia. Inca inainte de sfintii nebuni intru Hristos, filozofii au intuit ca in nebunie se poate ascunde cel mai bine intelepciunea fara ca aceasta sa atraga slava de la oameni: adu-ti aminte de Diogen care umbla in piata, ziua in amiaza mare, cu lumanrea aprinsa! Pana aici nebunie. Dar ce zicea: caut un om si nu gasesc! intelepciunea. Citeste vietile sfintilor nebuni intru Hristos cum ar fi Simeon din Edessa sec VI sau Andrei din Constantinopol sec X. Sau o lectura exceptionala, pe langa Idiotul lui Dostoievski, romanul Nebunul lui Savatie Bastovoi aparut anul trecut.
Avem noi in schimb o deformatie protestatnta in a vedea in sfant un inefabil. Ii dematerializam, ii descarnam. Nimic mai fals!
Nu stiu daca e deformatie profesionala sau nu dar simbolul, in general,
trebuie talcuit in intelesul de a pricepe realitatea nevazuta pe care o reprezinta si cu care sta in legatura. Ori, filmul asta desi e linistitor, cu cadre putine, cu imagine iconnica etc... ma crezi sau nu, e plin de simboluri! Si ma refer la simboluri religioase.
Cat despre Tarkovski imi mentin parerea. Daca o sa am timp o sa exemplific.

ps. E foarte simplu sa-ti exemplific: Sfantul Calinic de la Cernica, sa-ti dau un exemplu autohton http://biserica.org/Publicatii/2005/NoI/13_index.html

Toate cele bune!