Am vãzut ºi eu filmul - plãcut. Citit ºi comentariile - plãcut ºi ele.
Am doar un comentariu aºa ... în treacãt ...
Originally Posted by victor:
21 gramms este cea mai imposibil de vizionat drama pe care am vazut-o. Simteam durerea personajelor. Babel insa este un film chiar suportabil. Poate si din cauza faptului ca ma asteptam la ce e mai rau, credeam ca o sa moara cei doi copii, ca japoneza se va arunca de la balcon, ca CB va muri. Dar aici a fost surpriza, in nici un moment nu am crezut ca drama se va materializa in moarte tocami in familia marocanului.
{...}
Ce nu am inteles este de ce a urmarit drama japonezei. Tatal ei a dat arma marocanului dar drama ficei lui nu are nici o legatura cu ce a creat acest eveniment.
|
Cred cã era necesarã ºi dimensiunea japonezã dintr-un motiv simplu ( mie cel puþin aºa mi se pare, deºi poate gândesc cam schematic ) - sã enunþe complet, din toate punctele posibile de vedere ( sau cel puþin aºa pare, aºa a gândit autorul ) posibilitatea unei civilizaþii/societãþi la actualul moment :
- civilizaþia dezvoltatã "expansivã" - americanii;
- civilizaþia sub/ne-dezvoltatã ºi neatinsã/neinfluenþatã decât de pãrþile negative ale "dezvoltãrii" - arabii, în rândul cãrora se consumã ºi drama finalã;
- civilizaþia sub/ne-dezvoltatã dar aflatã sub influenþa alteia net superioare - mexicanii;
- civilizaþia dezvoltatã "prãbuºitã în ea însãºi" - japonezii, unde se aflã ºi personajul care suferã de o cvasi-imposibilitate de comunicare inclusiv la nivel fizic.
Cam de-asta cred cã era nevoie - logic vorbind - de patru poveºti diferite ( deºi ºi mie cea japonezã mi s-a pãrut cã nu prea e legatã decât vag de restul, dar asta probabil se ºi voia sau aºa era normal sã fie ... :? ).
Pãrerea mea proprie ºi personalã fireºte.