View Single Post
Old 08 May 2007, 23:40   #50
Liou
Guru

Liou

Quote:
Iar sfarsitul e Genial! Cand Dumnezeu ii descopera ca nu a ucis in fapt, cand primeste iertarea si o da, rostul existentei sale e implinit. Se termina carbunele din barja, focul purgatoriului se poate stinge! El nu ar mai fi putut trai la fel dupa descoperiarea aceasta. Sfintii isi cunosc propriul sfarsit. Stiu sa citeasca semnele dumnezeiesti! Toata viata lor si-au ascutit aceste simturi vindecate in Hristos. Aveam icoana mortii ca trecere, ca Paste!
Iar drumul in barca, la umbra crucii, spre Ostrovul sau...
Am dus filmul la un schit si l-am pus parintilor. Le-a placut foarte mult. Circula in mediul monahal cu un succes remarcabil.
Sigur pe mine continua sa ma nelinisteasca (la modul figurat) Calauza si cand obosesc de neliniste mai iau o gura de pace vazand Ostrovul!

de ce zici ca nu ar mai fi putut trai la fel dupa descoperirera ca prietenul lui nu e mort? inteleg, desigur ca e o metafora, dar dupa mine ar fi fost mai profund, mai in concordanta cu ce am vazut pana la moartea lui daca ramanea sa traiasca!..inseamna ca el l-a iubit si slujit pe D-zeu numai atata timp cat si-a "rezolvat" constiinta... putem merge cu speculatiile si sa-l consideram un Isus care si-a atins 'menirea', dar eu zic ca e departe sa ne gandim la el asa, adica mi se pare fortata ideea.. sau daca tot murea, putea s-o faca altfel decat sa se puna intr-un sicriu si sa zica gata, lasati cortina... m-asteptam s-o faca altfel: sa se-mpiedice in timp ce se ruga(si asta corespundea si cu spiritul lui sugubatz) de niste carbuni la malul apei si sa se inece. scuze, e doar un exemplu.

Apropo de tarkovsky, eu Calauza n-am privit-o (asa de) religios, ci ca o cautare de sine.. este acolo o atmosfera f. angoasanta, si pt. mine i-un adevar asta- ma nelinisteste insa mai mult ca realizare, nu ca :?(si?) kontzinut .
In Oglinda este, in schimb, o lumina in acea miriste (in momentele intalnirii cu mama&sotia) cum rar am vazut in vreun film. mie cel putin mi se pare superba..lumina lui tarkovsky as alege-o mai degraba drept exemplu de..."odihna" . in ostrov e prea rece, evidenta si clara, dar nu inseamna ca nu mi-a placut.
Liou is offline   Reply With Quote sendpm.gif