View Single Post
Old 03 May 2007, 09:59   #158
gionloc
Guru

gionloc

Originally Posted by Carmine Galante:
Si inca ceva, Filantropica e un jeg, singura secventa demna de respect e aia cu mafiotul rus care intra cu pistolul in clasa si pune derbedeii la invatat.

e foarte ciudata modalitatea ta de a categorisi filmele!
mi e imi pare mai repede ca ai un fel de obsesii legate de anumite nume, reactionezi somatic in ceea ce le priveste creatia - uneori se intimpla sa fie in acord cu o majora precaritate artistica - vezi Serj... dar ideea unei abordari critice intemeiate (constiente), bazata pe principii, este imediat anulata de reactii precum cea de mai sus!

poate ca era bine sa intre pistolarii moldoveni in mai multe scoli din tara.. si ar fi din ce in ce mai necesare astfel de interventii!

filantropica mi se pare cea mai reusita incercare de a impaca un demers cinematografic mainstream (tema) cu nuantele 'artei inalte' (desfasurarea narativa, critica sociala, ironia fina)... firul narativ inchipuit se impleteste cu situatiile cotidiene reale, nae intra intr-un mod funny&very clever in reveriile cotidine ale poporului - aparitii la tv, pensii mai mari, succes... (e un film realizat intr-un fel care ii reuseste exemplar lui tarantino). plus ca e o gaselnita smechera: oarecarea 'mila' fata de cersetori o transforma intr-o afacere profitabila!

e unul dintre primele filme romanesti postdecembriste (dincolo de intreaga creatie a lui nae) in care injuraturile suna bine! in care aventura ironica in sfera 'valorilor' sociale nu este fortata, artificiala (vezi intilnirea din clubu scriitorilor). iar partiturile sint excelente - unul dintre cele mai bune roluri ale lui Dinica si Diaconu, Mara e exclenta...
gionloc is offline   Reply With Quote sendpm.gif