Originally Posted by keepwalking:
Dar de Malvina Ursianu mai stie cineva ceva?
|
anul trecut a aparut o carte "Gioconde fara suras. Convorbiri cu m.u."scrisa de M Mihailescu. este un fel de interviu mai lung, dar foarte interesant despre filmele si cariera ei.
Nu ader 100% la filmele malvinei, dar nici nu le-am vazut pe toate. in orice caz, este printre putinii regizori romani de pe vremea lu ceausescu pe care am chef sa ii vad. Are ceva special, e surprinzatoare.
A reusit sa abordeze subiecte placute regimului si totusi sa mentina un standard de calitate mai mult decat rezonabil.
Mi s-a parut buna ideea fimului "trecatroarele iubiri" si chiar m-a emotionat pe alocuri. spre exemplu este o scena, sau mai degraba o replica cum nu se poate mai simpla si mai percutanta. cand se intoarce tipul din strainatate si incearca saarate ca i-a fost dor de tara. (era in perioada in care incepuse si austeritatea lui Ceausescu si izolarea fata de occident, asa ca nu erau bine vazuti cei care plecau in afara). Motoi ii declara doctorului, unul dintre rivalii lui din perioada cand era in tara ca: "pana si de dumneata mi s-a facut dor" (parca asa suna). Mi-a placut. Asta nu a scutit filmul de a fi lung pe alocuri, uneori insuportabil.
Aceeasi problema si in Lapusneanu, plus foarte multa analiza psihologica super plictisitoare
Am vazut si Figurantii si ca si in cazul celorlalte mi-au placut cateva scene, nu filmul in intregime. Spre exemplu scena cheie, a turnajului, a figurantilor fosti burghezi, etc... e de-a dreptul geniala
Mi-ar placea sa mai vad si alte filme, dar cum o foarte mare parte din ele vorbesc despre venirea la putere a comunistilor, tare ma tem ca va mai trece ceva vreme pana sa le vedem la TV. Sau poate s-au difuzat si nu sunt eu la curent. :?