View Single Post
Old 01 May 2007, 19:48   #1
neanae
Senior

neanae

Continuarea discutiei de la 'filme supraevaluate...'

[Moderator's note:]
Scuze pentru splitul aiuristic, vina e în parte a mea (n-am fost 100% atent), dar si a variantei românesti a forumului, unde la functia split scrie "împarte mesajul ales", când corect ar fi fost "împarte DE LA mesajul ales". Voisem sä desprind numai anuntul despre recrutarea de figuranti, si când colo am rupt tot topicu-n douä.
Totusi, partial e bine, fiindcä discutia voasträ evoluase pe o directie aparte. Continuati cu spor, cu drag, cu pasiune, nu vä trozniti în cap, nu dati la gioale si nu scuipati coji de seminte pe jos. Vä pupä tata.

* * *

1. exemple de film cu 'disproportie diegetica' (mama, de unde o fi luat tzaranu expresia asta?): triunghiul mortii al lui sergiu nicolaescu, unde soldatii semianalfabeti poarta discutii filosofice despre neam si tzara inainte de batalia de la marasesti; schindler's list, unde personajul principal, prezentat pana atunci ca un om cerebral si echilibrat, incepe sa se smiorcaie la gandul ca, vanzandu-si butonii de aur, ar mai fi salvat 2-3 evrei, desi e clar ca in fond nu are ce sa-si reproseze (aici avem situatia inversa, un om care a fost prezentat ca inteligent si calculat incepe sa se comporte ca un personaj de telenovela, ca sa poata spielberg sa-ti stoarca lacrimi); sling blade, unde personajul principal, desi retardat, are niste replici de mare intelept (tratare din topor a vechiului motiv al nebunului intelept); portiuni din gladiator, unde personajul principal vorbeste ca din carte (nu zic ca e prost sau needucat, dar prea vorbeste ca cicero!) etc etc

2. terific nu exista nici in DEX, editia 1998, nici in DOOM, editia 2005, dar tu esti prea batut in cap ca sa-ti dai seama ca un site web nu e o autoritate in materie de lingvistica. ia dictionarele si uita-te in ele, gagauta! P.S. saracu', ai vrea sa dai si tu o m**e virtuala, ca tot n-ai cu ce sa dai una reala!
neanae is offline   Reply With Quote sendpm.gif