Quote:
ferreri (cu marea crapelnita)
|
ce film!...
in carte gasesc si ceva pareri personale legate de acest film? sau face doar parte din acel top 10, ca simpla enumerare?
eu l-am vazut acum (sa tot fie) vreo 4-5 luni pe cultural si l-am gasit foarte.. "incomod" (ca sa nu zic nici intrigant, nici socant..)-un adevarat spectacol al grotescului uman; m-am tot gandit atunci cum sa-l iau, cum sa-l inteleg(cred ca interpretarile unui astfel de film pot ajunge destul de departe, in functie de fiecare privitor-receptor sau, mai bine zis, de momentul in care-l vezi).
intriganta pt. mine a fost pastrarea in film a prenumelor reale ale actorilor (mastoianni era marcello, noiret era philipe, piccoli era michel, tognazzi era ugo). asta a fost ca o oglinda inacceptabila a faptului ca, daca dam la o parte valul ipocriziei, prejudecatii,al punerii in scena, etc, oamenii sunt de fapt ca-n la grande bouffe??). nu stiu daca am reusit sa-mi fac inteleasa ideea..oricum as dori sa-mi lamuresc chestia cu prenumele(asta daca este vreun clenci la mijloc).
adevarul e ca, cu cat trece timpul, unele filme care mi s-au parut "socante" acum cativa ani, ajung sa-mi para obisnuite sau decente in prezent. asa mi s-a intamplat cu "strigate si soapte"- l-am gasit socant(mai mult dpdv psihologic ) in liceu, apoi 'socant' in grade atenuate, in facultate si de curand. la fel cu "delicatessen" sau cu "insula" (lui kim ki-duk). noroc ca mi-am inregistrat marea crapelnita, sunt curioasa cu ce ochi il voi vedea peste cativa ani.
si as mai adauga la filme soc si "Viva la muerte" (Arrabal).