oare mai traieste? e bine? n-am mai stat cu el la o sueta de prin 2000 -2001... nu mai stiu.
imi pare rau ca, desi am ani buni de cind citesc cinemagia, ce-i drept, pe sarite si fara sa ma afecteze mental prea tare, n-am vazut topicul asta. prima pagina e de senzatie: Racolarea - filmul asta cred ca l-am vazut de fo 7 ori intr-o saptamina, in primul an de liceu, cind chiuleam de la prima ora si nu ereau inca deschise crismele. mergeam cu clasa si intram cu sarumina. adormeam si semnalul de trezire venea in momentul in care Rodica Muresanu pica in cur, linga roata unei masini, cu pistolul in mina. si ce tristete de muzica scosese Enescu, si cum le zicea Aurica Urziceanu:
"ce destin ciudat
cind unul dintre noi
e cu celalalt
si totusi nu fac doi,
cind el si ea
o clipa uita
ca dragostea
i-o dubla steaaaaaaaaa."
o, da, adinc. eream copii da chiar si in ciuda virstei realizam penibilul sitoatiei.
despre Prea cald pentru luna mai am o cu totul alta parere. cred ca e singurul film din perioada optzecista care prezenta realiatea din curtea invatamintului romanesc si facea un portret cit de cit acurat al junelui imberb roman. e singurul film fara panglicute pe cap si matricola pe antebrat, diriginte voioase si muzicale, pupaturi timide la adapostul uniformei si revolte adolescentine cu plecat pe santier, care vorbeste de alcoolemie si chefuri, de probleme reale si escamotari pe care toata lumea le stia. accidente din astea se petreceau in mai toate colturile patriei. nu stiu, poate acum nu mai prinde, da nu cred sa nu-l fi rumegat pustanii anilor '80.