Originally Posted by marx:
povestea 'fantastica' e un fel de reciclare a unei Alice ce incearca sa-si gaseasca in underground resurse de supravietuire si de rezolvare a unor probleme ce apar 'realist', pt ca fiecare situatie 'reala' isi are corespondentul in 'fantast'.
|
Exact la asta m-am referit si eu, când am spus cä între cele douä planuri e o relatie de tip sincronic. Termenul de "îngemänar", pe care i l-am atribuit mamei/Reginei, provine din
"Talismanul" de Stephen King si Peter Straub (în original:
"twinner"), unde functiona acelasi principiu (culmea: si acolo Regina din Teritorii era îngemänara mamei de pe Pämânt, si acolo viata ei era în pericol - având, însä, cancer). E un tipar fantasy care mie-mi place la nebunie, l-am si preluat si dezvoltat într-o serie de proze.
Originally Posted by marx:
faza cand mama era grav bolnava si medicul nu reusea s-o stabilizeze o determina pe fetita sa inventeze un fel de planta minune, sub forma unui nou-nascut hranit cu sange si lapte, ce va permite o ameliorare a sanatatii, iar cand mama arunca planta in foc si isi exprima necredinta in simbolul vindecator se produce imediat recaderea bolii. deci, nu de 'concretete' duce lipsa acest film...
|
Din nou, este tocmai lucrul la care m-am referit si eu: o concretete atât de bine construitä, armonioasä si biunivocä, a corespondentei dintre fantastic si real, pe tot parcursul desfäsurärii actiunii; as fi dorit-o si la sorgintea povestii. Sugestia existä, în douä elemente: räzboiul si efectele lui traumatizante asupra copilului (cum bine ai spus), si toate cärtile citite de Ofélia. Cu încä unul, "baza" s-ar fi completat în triunghi, fäcând-o perfect stabilä (doar stim cä orice fundament solid e determinat de minimum trei puncte). De-asta am si spus cä palatul domnesc are temelie de conac boieresc - nu de casä negstoreascä sau bordei täränesc; atunci s-ar fi därâmat.
Originally Posted by marx:
eu as reprosa exprimarea celor cele doua planuri, fantast si real, ce sunt duse la extrem. realul este f violent organic, sadic si inuman, iar fantasticul e populat de figuri hidoase, dar inocente ce provoaca intamplari decupate din cartile de basm.
|
Intr-adevär, sunt duse foarte departe. Iti înteleg reticenta fatä de acest nivel (presupun cä e doar de naturä esteticä, de vreme ce, ca medic, esti mai deprins cu visceralitätile). Mie, unul, nu-mi displace - cu conditia sä aibä justificare. Si as zice cä la del Torro o are - apropo si de cruzimile realului, si de garguii grotesc-inocenti ai fabulosului.