Am dorit ca lansarea volumului meu de interviuri (va reamintesc: miercuri 7 martie, de la 7 p.m., la Orange Concept Store de pe Calea Victoriei) sa fie insotita de proiectia unui lungmetraj realizat de unul dintre cei 12 cineasti inclusi in carte. Neputand decide de unul singur, v-am propus un poll (vezi
http://www.cinemagia.ro/poll_vote.php?id=102), astfel incat voi sa aveti ocazia sa decideti ce film doriti sa (re)vedeti. Cele trei optiuni:
1. "Dolce far niente" (1998) de Nae Caranfil - o raritate: o coproductie europeana (Franta-Italia) remarcabila, cu un buget urias pentru noi (5 milioane de dolari), semnata de un regizor roman (care a facut si scenariul, adaptat dupa un roman de Frederic Vitoux) si, in acelasi timp, un film cu o istorie dramatica, aproape necunoscut in Romania;
2. "Marfa si banii" (2001) de Cristi Puiu - cel mai important lungmetraj de debut de dupa 1989, reprezentand practic actul de nastere al "noului val" de cineasti autohtoni; venit dupa "anul zero" (in 2000 nu am avut nici o premiera romaneasca!), el a revolutionat scenaristica, interpretarea si regia practicate la noi;
3. "Marele jaf comunist" (2005) de Alexandru Solomon - unul dintre cele mai bune documentare romanesti de dupa 1989; primul lungmetraj al regizorului a castigat premii importante la festivaluri de gen si a intrat in circuitul cinematografic autohton, unde, din pacate, nu a rezistat mult, desi a generat o dezbatere substantiala in presa.
Pana miercuri, mai puteti inca vota ce film ati dori sa vedeti dintre cele trei, iar pe forum va puteti spune opinia despre aceste titluri si regizorii lor (si nu numai...).