View Single Post
Old 27 Feb 2007, 12:21   #6
mihaifulger
Senior

mihaifulger

Send a message via Yahoo to mihaifulger
Re: "Noul val" se lanseaza (si) editorial

Originally Posted by Carmine Galante:
Imi pare rau pentru tine, dar despre un nou val in cinematograful romanesc se vorbeste de prin anii '50. Ideea nu este deloc noua, chiar perimata. Ca sa-ti dau un exemplu cat de cat recent si sa nu fac referiri la preistorie, anii '76etc :
Revista Pro Cinema nr. 47 din iulie 1999 : "Noul val in cinemaul romanesc - Generatia 2000". Spicuind : "Actorii tineri isi asteapta cu nerabdare regizorii si filmele. Poate ca acestea vor incepe sa intre in productie inainte ca ei sa-si consume rezervele si entuziasmul."

Si ca sa raspund la intrebare, nu, nu avem un nou val, o astfel de manifestare ar trebui sa fie constanta, nu sa se manifeste o data la doi ani, si atunci cu niste filme trase de par.

Nici nu am pretins ca eu as fi introdus ideea / conceptul de "nou val" in cinematograful romanesc. Eu am intentionat ca, prin demersul meu editorial, sa-i sprijin pe cineastii "tineri" (cum bine stim, termenul este relativ; sa spunem ca se refera la regizorii care s-au impus dupa 1989, indiferent daca ei accepta sau nu inregimentarea intr-un "val" sau intr-o "generatie") care merita sa fie cunoscuti de catre spectatorii romani. Este simplu: o stire despre filmul regizorului CP, care ar fi luat un nou premiu important (al catelea?), iti poate intra pe o ureche si iesi pe cealalta; este cu totul altceva sa dispui de un volum in care sa fie adunati laolalta o buna parte din cineastii romani care conteaza si pe care sa il poti consulta oricand.
Foarte bun citatul ales de tine. Sa-si fi consumat oare rezervele si entuziasmul nu doar actorii, ci si spectatorii tineri, care asteapta de multi ani aceste filme?
Intr-adevar, manifestarea unui "nou val" trebuie sa fie constanta, cel putin pana la istoricizarea sa. Cum ii putem asigura aceasta constanta? Si aici, desigur, ajungem la eterna problema: banii (i.e. CNC-ul)...
You see, this profession is filled to the brim with unrealistic motherfuckers. Motherfuckers who thought their ass would age like wine. If you mean it turns to vinegar, it does. If you mean it gets better with age, it don't.
mihaifulger is offline   Reply With Quote sendpm.gif