Originally Posted by Carmine Galante:
Imi pare rau pentru tine, dar despre un nou val in cinematograful romanesc se vorbeste de prin anii '50. Ideea nu este deloc noua, chiar perimata. Ca sa-ti dau un exemplu cat de cat recent si sa nu fac referiri la preistorie, anii '76etc :
Revista Pro Cinema nr. 47 din iulie 1999 : "Noul val in cinemaul romanesc - Generatia 2000". Spicuind : "Actorii tineri isi asteapta cu nerabdare regizorii si filmele. Poate ca acestea vor incepe sa intre in productie inainte ca ei sa-si consume rezervele si entuziasmul."
Si ca sa raspund la intrebare, nu, nu avem un nou val, o astfel de manifestare ar trebui sa fie constanta, nu sa se manifeste o data la doi ani, si atunci cu niste filme trase de par.
|
Nici nu am pretins ca eu as fi introdus ideea / conceptul de "nou val" in cinematograful romanesc. Eu am intentionat ca, prin demersul meu editorial, sa-i sprijin pe cineastii "tineri" (cum bine stim, termenul este relativ; sa spunem ca se refera la regizorii care s-au impus dupa 1989, indiferent daca ei accepta sau nu inregimentarea intr-un "val" sau intr-o "generatie") care merita sa fie cunoscuti de catre spectatorii romani. Este simplu: o stire despre filmul regizorului CP, care ar fi luat un nou premiu important (al catelea?), iti poate intra pe o ureche si iesi pe cealalta; este cu totul altceva sa dispui de un volum in care sa fie adunati laolalta o buna parte din cineastii romani care conteaza si pe care sa il poti consulta oricand.
Foarte bun citatul ales de tine. Sa-si fi consumat oare rezervele si entuziasmul nu doar actorii, ci si spectatorii tineri, care asteapta de multi ani aceste filme?
Intr-adevar, manifestarea unui "nou val" trebuie sa fie constanta, cel putin pana la istoricizarea sa. Cum ii putem asigura aceasta constanta? Si aici, desigur, ajungem la eterna problema: banii (i.e. CNC-ul)...