Das Leben der Anderen am vazut, foarte bun film, chiar daca putin "moale" in anumite momente. Adica, societatea de azi ma face sa privesc ca pe ceva "moale"/romantat filmele care prezinta umanitatea in perioada totalitara.
Little Children foarte bun si ala, dar eu caut altceva in filme, am impresia. Caut un altfel de deosebit. Acest fapt nu diminueaza cu nimic meritele filmului, zic doar ca anumite teme nu mai au forta de penetrare a constientului ca inainte.
Blood Diamond n-am vazut si ma indoiesc ca il voi vedea in viitorul apropiat. Zwick e un antitalent care are o droaie de bani sa faca ce filme vrea si faptul ca alege filme cu teme mai mult sau mai putin istorice ma dezgusta si mai mult. Antipatia mea pentru Di Caprio am mai mentionat-o, mi-o asum intru totul, si cu atat mai mult nu vreau sa-l vad abordand un accent sud-african (chiar daca lumea spune ca este foarte bun in BD). La modul general acuma, nu cred ca actorii de Hollywood pot juca orice rol.
Iwo Jima n-am apucat sa-l vad, dar fiind film despre razboi nu cred ca are cum sa ma surprinda atat de mult, indiferent cat de bine este facut. Poti aprecia arta cinematografiei ca proces al facerii, ca o maiestrie tehnica (Scorsese si Eastwood sunt exemple foarte bune in acest sens) sau poti sa cauti filmul ca univers - si cand spun asta nu inseamna ca ma uit numai inspre filmele fantastice.
Das Parfum tind sa cred ca il supra-apreciezi. Din pacate l-am ratat, dar ce am citit despre el si ce mi-au spus prietenii nu e neaparat de bun augur. Este remarcabil ca s-a facut filmul, considerand caracterul cartii, dar poate Kubrick a avut dreptate cand a spus ca romanul nu poate fi filmat.
Revin la Pan: personal imi plac mult filme care imbina realul cu fantasticul, pentru ca tind sa cred intr-o astfel de armonizare a lumii - armonie exterioara reflectata in fiecare dintre noi (sau dizarmonie). Pan arata minunat si are un soundtrack deosebit de reusit, o poveste neobisnuita care reuseste sa creeze acel contrast pe care eu ma asteptam sa il vad. Nu este filmul perfect, dar este cel mai deosebit film pe care l-am vazut anul acesta. Asta mi se pare foarte important, considerand "secaciunea" de imaginatie de care da dovada cinematografia contemporana. (LoTR nu intra in aceasta categorie din punctul meu de vedere si nu vreau sa discut despre film, pentru ca imi creez doar antipatii).
P.S. Cat despre topul imdb, nu-i da prea multa importanta.