View Single Post
Old 17 Jan 2007, 11:47   #20
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
Interviu acordat de Eugen ªerbãnescu, directorul general al C.N.C.
Mediafax - 15. Ian. 2007


Unii dintre cei care au criticat concursul CNC în ultima sãptãmânã au solicitat modificarea regulamentului de concurs (reformarea Sistemului de selecþie a proiectelor), alþii au cerut, în plus, demisia dvs. Cum comentaþi aceste reacþii?

Regulamentul actual este rodul unei îndelungi ºi pe alocuri aprinse dezbateri care s-a desfãºurat pe parcursul a ºase luni - înainte de a prelua eu prin concurs mandatul de director al CNC – între factorii competenþi din Ministerul Culturii ºi Cultelor ºi reprezentanþii uniunilor ºi asociaþiilor de cineaºti, inclusiv ACRO, Asociaþia Cineaºtilor din România, care reuneºte membri ai noului val.
În baza acestui regulament, unii dintre ei au câºtigat la acest concurs (Giurgiu, Iepan, Mitulescu, Mungiu, Muntean), alþii nu au câºtigat (Thomas Ciulei, Jude, Puiu). Discuþia în legãturã cu regulamentul poate fi nesfârºitã, dar concursurile trebuie sã se desfãºoare, nu putem þine concursurile în loc. Tinerii care, la început, doreau sã pãtrundã în film ºi concurau cu consacraþii au acceptat secretizarea scenariilor.
Cristi Puiu a câºtigat în 2005, cu aceeaºi prevedere de regulament, a secretizãrii. Acum, unii dintre ei au devenit consacraþi prin premiile internaþionale pe care le-au luat – ºi doresc desecretizarea scenariilor. Dar în spatele lor, vor veni alþi tineri (nu debutanþi, dar neconsacraþi), care poate vor dori ºi ei, la rândul lor, secretizarea scenariilor.
Ce facem? Schimbãm regulamentul de la un concurs la altul? Ce sã facã urmãtorul juriu? Sã jurizeze nume ºi nu scenarii de fricã sã nu iasã iar scandal? CNC este deschis oricãror propuneri pe care însã nu putem sã le punem în practicã decât dupã o altã dezbatere cu toþi oamenii de cinema – scenariºti, regizori, critici, producãtori, distribuitori, cu asociaþiile ºi uniunile respective, ºi cristalizarea unei concluzii majoritare.
De exemplu, putem susþine desecretizarea secþiunii de concurs a dezvoltãrii de proiecte. Trei pagini de sinopsis sunt insuficiente pentru o jurizare corectã a potenþialitãþii cinematografice ºi ele ar trebui cuplate din capul locului cu numele celui care doreºte sã facã aceastã dezvoltare ºi care poate reprezenta o garanþie cã va ieºi un proiect bun. Acest proiect oricum va trebui sã participe la concursul de proiecte, altfel nu poate primi creditul mare. Dar ºi aceastã propunere va trebui sã întruneascã majoritatea oamenilor de cinema.
O altã propunere viabilã este sã se renunþe la pragul eliminatoriu de nota 7 ºi sã se dea posibilitatea ca toate scenariile sã intre în faza a doua, în care creditele regizorului ºi ale producãtorului se adiþioneazã la nota iniþialã a scenariului. Unii regizori vor fi probabil de acord. Dar unii scenariºti nu vor fi de acord. Unii producãtori – da, alþii – nu. Vom vedea.

În legãturã cu partea a doua a întrebãrii, cei care au cerut demisia mea probabil cã se aflã sub imperiul emoþiei resimþite din cauzã cã nu s-au regãsit în palmaresul concursului sau nu cunosc detaliile mecanismului ºi nici atribuþiile mele, care nu-mi permit sã mã amestec în procesul de jurizare. Eu spun juriului sã scoatem atât filme de autor, de stilisticã specialã, care ne aduc premii internaþionale, cât ºi filme de poveste, de acþiune, comedii, care sã aducã marele public în salã, toate pe criteriul valorii. De asemenea, pot sã le cer sã creºtem producþia de filme faþã de anul trecut. Acestea sunt direcþii strategice, nu punctuale.
De altfel, am în plan ºi realizarea unui sondaj de opinie a publicului spectator. O adevãratã strategie cuprinde ºi un astfel de demers. Bineînþeles cã trebuie þinut seama ºi de tendinþele europene ºi mondiale ºi de interesul de reprezentare culturalã al României.

Ce pãrere aveþi despre decizia lui Cristi Puiu de a nu mai participa la concursurile CNC pânã nu se reformeazã sistemul de selecþie ºi finanþare a proiectelor ºi de a renunþa la creditul primit în 2005 pentru "Hranã pentru peºtii mici"?

Este o decizie luatã la mânie pe care trebuie sã ºi-o reconsidere, pentru cã este pãguboasã ºi pentru cinematografia românã ºi pentru creatorul Cristi Puiu. El a câºtigat în 2005 acest proiect, are un contract ºi a luat deja o finanþare de 4,5 miliarde de lei. Eu credeam cã se aflã deja în producþie cu acest film, potrivit termenilor contractuali. Este o mare greºealã sã returneze aceºti bani ºi sã renunþe la proiect. Doreºte reformarea sistemului, dar sistemul i-a acordat aceasta finanþare. Mi se pare o uºoarã contradicþie.
Faptul cã acum nu a cãpãtat un credit de 280 de milioane este cu totul nefericit, dar nu trebuie sã-l conducã la asemenea hotãrâri ºi reacþii apocaliptice. Casa la care este acþionar, Mandragora, a câºtigat la acest concurs 2006, cu filmul de scurt metraj JOI, un credit de 1,7 miliarde de lei. Ce rost are sã renunþe la aceste proiecte? Colegii lui de generaþie i-au replicat. Cãtãlin Mitulescu, Palme D’Or la Cannes, a declarat cã reacþia lui “este o dovadã de iresponsabilitate”. Eu personal cred cã este un creator foarte important, cu multã personalitate, care trebuie sã continue sã facã filme, pentru ca asta ºtie sã facã cel mai bine. Filme. Dar talentul lui nu încape într-o cerere de dezvoltare de proiect de trei pagini secretizatã. Sã fim serioºi.

Într-un comunicat de presã pe care l-aþi dat publicitãþii miercuri, aþi supus dezbaterii publice propunerea ca „douã-trei posibilitãþi de finanþare – în afarã de concurs ºi necontestabile - sã fie acordate exclusiv Consiliului de Administraþie al CNC pentru creatori sau proiecte considerate de CNC stringente sau strategice pentru promovarea culturii cinematografice româneºti la momentul respectiv”. Vã rog sã explicaþi aceastã propunere ºi ce rol ar avea ea.


Un concurs are, prin definiþie, câºtigãtori ºi necâºtigãtori. Numãrul creatorilor importanþi creºte an de an, dar este evident ca Fondul Cinematografic (care nu este alimentat din bani publici, adicã nu este alimentat de la bugetul de stat, ci din contribuþiile unor operatori economici) nu poate sã-i satisfacã pe toþi. La fiecare concurs, este posibil ca unii dintre ei sã se regãseascã în afara posibilitãþii de finanþare. Nu poate toatã lumea sã câºtige concursul. Sunt voci care cer ca unii creatori laureaþi internaþional sã nu mai participe la concurs, sã li se aloce direct un sprijin financiar. Dar aici se deschide o Cutie a Pandorei. Cine stabileºte ºi pe ce criterii cuantificabile creatorii mai vârstnici sau mai tineri care meritã o asemenea alocare directã. Standardele europene nu prevãd aºa ceva, din contrã, iar Consiliul Concurenþei se opune.
O altã idee ar fi ca Ministerul Culturii ºi Cultelor sã studieze o asemenea posibilitate din fondul bugetar alocat dezvoltãrii culturii. Trebuie sã înþelegem cã se vehiculeazã multe idei, unele sunt viabile, altele – nu. Se cere dezbatere, asta facem – punem idei în dezbatere. Alte întrebãri care se pun: cum cuantificãm eºecul – dupã lipsa premiilor internaþionale sau dupã lipsa spectatorilor din salã sau dupã amândouã concomitent? Sub ce numãr de spectatori se considera eºec?
Sub ce premiu nu este succes ºi peste ce premiu este succes? Regulamentul prevede clar credite pentru participãri ºi premii internaþionale ºi o grilã pentru succes de spectatori. Dacã pãrerea criticilor nu coincide cu pãrerea publicului, exprimatã prin numãrul mic de spectatori, cui sã dãm preeminenþã, criticii sau publicului? Este cinematograful doar artã sau este ºi industrie? Legea spune clar cã este industrie culturalã de importanþã naþionalã.
Putem sã negãm cuiva dreptul de a participa la concurs sau asta contravine drepturilor omului? În România, posibilitatea de a contesta juriul în faza de numire nu cumva amânã concursul la calendele greceºti? Sã facem concursuri de alegere de jurii ºi pe urmã concursuri de proiecte? În Europa nu se întâmplã nicãieri aºa ceva.

Ce poate CNC sã facã pentru ca sesiunile concursului CNC sã nu mai stârneascã nemulþumiri?

Totdeauna concursurile vor stârni nemulþumiri - nemulþumirile celor care nu iau concursul. CNC este deschis tuturor pãrerilor ºi reþine pãrerile majoritare în comunitatea cinematograficã – scenariºti, regizori, producãtori, distribuitori, critici, reuniþi în asociaþiile de breaslã sau independenþi.

Câte contestaþii s-au depus pânã acum la concurs ºi pânã când vor fi soluþionate?

S-au depus cinci contestaþii care vor fi soluþionate în termen de 30 de zile de la data înregistrãrii.

Vezi si: http://cncinema.ro
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif