@Supastar
Chiar vroiam sa fac si eu precizarile astea, pentru ca topicul a devenit la un moment dat foarte neclar, lucru care m-a facut sa postez cu destula reticenta(si subiectivism!) unele nume de mai sus.
Ce vreau sa completez la ce ai spus tu, e ca unii actori sunt declarati actori "fetis" chiar de regizorul insusi, in vreme ce altii sunt doar actori contemporani cu el, care au avut sansa sa colaboreze cu regizorul respectiv la mai mult de trei-patru filme (fie pentru ca regizorul lucra bine cu actorul respectiv, fie pentru ca el considera ca 'formula' respectiva -distributia acelui actor- ii garanta succesul la public). Dar chiar si asa, acest lucru (distributia unui actor in mai mult de trei-patru filme), nu justifica categorisirea lui sau insusirea actorului de a-i fi regizorului actor "fetis" , cu atat mai putin "muza"...
Asa este cazul lui JL Trintignant, care (pe langa Lelouch), a fost ales in distributie si de alti regizori cum ar fi Ettore Scola, Costa Gavras, Nadine Trintignant, Roger Vadim, Claude Chabrol, Jacques Deray, etc, etc. Deci raspunsul meu a fost mai degraba unul subiectiv. Cu alte cuvinte, cand spun JL Trintignant eu ma gandesc mai mult la Lelouch decat la alti regizori, fara ca, obiectiv vorbind, sa incape loc de fetisim in relatia dintre ei.
Mai degraba am putea considera, in cazul lui Trintignant, ca a fost actor fetis pentru sotia lui, Nadine Trintignat, care l-a distribuit in filmele ei si cu care a facut cele mai multe filme (insa desi ii era sot, nu putem afirma ca i-a fost si « muza », daca nu exista macar o declaratie publica in acest sens a regizoarei).
La fel cu Catherine Deneuve : nu poti spune ca i-a fost actrita fetis lui Bunuel, desi a lucrat mult cu el.
Mai mult, e nefondat sa spui ca JP Leaud sau Claude Jade au fost muze pentru Truffaut, dar stim ca erau « starurile » lui si ca ii distribuia mai des in filmele sale. Truffaut declara la un moment dat "Claude Jade and Jean-Pierre Léaud are my contemporains ». Ce a vrut sa spuna ? Ca pur si simplu s-a intamplat sa traiasca toti aceleasi vremuri si ca n-a avut ce face si i-a ales pe ei ? Ca actorii erau la randul lor asa de valorosi incat era imposibil sa le treci neobservata valoarea ? sau ca el ii considera preferatii lui ? Cat despre muza lui Truffaut, am putea sa presupunem ca a fost Fanny Ardant, dar am fi, si aici, pe un taram foarte incert...
Analizand acest subiect, mi-a venit insa o alta idee. Am putea deschide(daca nu a fost deschis deja) un topic despre regizorii care au scos din anonimat actori. Cred ca fiecare actor are, sa zicem, un “tata” spiritual, care i-a ajutat sa se lanseze si i-a transformat dintr-un “no name” intr-un “star”.
What do you think?
|