nu stiu,filmul asta(frivol in aparenta)m-a dus cu gandul la o carte foarte serioasa("suveranitatea"lui g.bataille).citez(citesc,adica

,ca doar n-am 4 gb de memorie in cap):"suveranul,daca nu este unul imaginar,se bucura realmente de produsele acestei lumi dincolo de nevoile sale:in asta rezida suveranitatea sa.sa spunem ca suveranul(sau viata suverana)incepe atunci cand,o data necesarul asigurat,posibilitatea vietii se deschide fara limite")
si atunci sa te miri ca oamenii l-au trimis la satar pe louis seizieme(atentie!nu louis xv,cum scrie stefan)?o precizare istorica:louis nu era impotent,doar ca avea fimoza,adica o avea cam stramta(si,fiind regele celei mai importante natiuni crestine,nimeni nu avea curaj sa-i propuna circumcizia,chestie jidaneasca doar,nu?)
in rest,dincolo de afacerea cu colierul,dincolo de toate lacomiile si depravarile ei,ramane totusi curajul si devotamentul final al antoinettei,care s-a dus pe esafod alaturi de barbatul ei.
nu...o sa revin.filmul e adanc,deschide discutii politice,sociale...
dpdv estetic,ce sa vorbim pe nas,arata traznet;de la "duelistii" si "barry lyndon nu s-a mai vazut asa ceva.
p.s.ceea ce-oarecum-ma enerveaza(dar imi si place),este ca un un film revizionist si profund conservator in esenta are un cel mai subversiv si anarhist soundtrack intalnit vreodata(de la gang of four pana la the cure si siouxsie & the banshees)
p.s.2 ce piesa de sex pistols ati vazut voi aici,bah(nu ca nu s-ar fi simtit nevoie de "god save the queen" :lol: )?