Thread: Babel
View Single Post
Old 22 Dec 2006, 23:47   #1
PoliFanAthic
Guru

PoliFanAthic

Send a message via ICQ to PoliFanAthic Send a message via AIM to PoliFanAthic Send a message via MSN to PoliFanAthic Send a message via Yahoo to PoliFanAthic
Babel

Incep prin a spune ca 21 Grams m-a iritat la culme si dincolo de ea, probabil fiindca nu suport acest gen de filme - cred ca "frustrant" este cuvantul care le descrie cel mai bine.

Nici Babel nu mi-a placut mai mult. O poveste despre circumstane si destin, filmul prezinta 4 povesti care se leaga intr-un fel sau altul si rezulta intr-un intreg foarte neomogen. Incerc sa fac o scurta descriere a acestor patru destine:

1) O famile in Maroc care duce un trai extrem de auster, achizitioneaza o pusca pentru a ucide niste animalute care le mancau oile. Unul dintre cei doi fii ai familiei se descurca deosebit de bine cu arma si intr-o incercare de a "testa" calitatea acesteia (trage la 3 km, cica) impusca un bus de turisti.

2) Brad Pitt si Cate Blanchett se afla din motive care ma eludeaza in Maroc, taman in acel bus de care vorbeam. Guess what happens.

3) Copiii lor sunt acasa cu o dadaca mexicana, care trebuie sa mearga la nunta baiatului sau. Circumstantele o obliga sa ia copiii cu ea (fara acordul parintilor, se intelege) si atunci cand se intorc dimineata, in compania unui Gael Garcia Bernal nitel "afumat", dau de probleme la vama - ma intreb doar de ce trebuie sa isi forteze unii "norocul" in asa un hal?

4) De departe cea mai interesanta poveste, din punctul meu de vedere, este cea care o are ca protagonista pe o fata tanara din Japonia, surdo-muta, care traieste doar cu tatal ei dupa moartea mamei. Problemele pe care le intampina o imping spre disperare - viata unei adolescente intr-un astfel de context devine o tortura continua. Vreau sa remarc si ca acest segment nu este doar cel mai solid ca si "continut", dar si cel mai impresionant vizual - ca experienta intreaga. Legatura cu restul filmului este ca tatal fetei a daruit pusca unui tovaras din Maroc, care la randul lui a vandut-o acelei familii de care mentionam.

Banuiesc ca se putea termina mai rau toata aventura asta, dar si asa, filmul ramane o adunatura de momente triste. Daca un deal este interesant intr-o campie, isi pierde din relevanta intre dealuri.

Eu personal ma puteam lipsi de 3/4 din film. Degeaba arata bine daca nu vorbeste despre nimic.