View Single Post
Old 09 Dec 2006, 16:40   #1
PoliFanAthic
Guru

PoliFanAthic

Send a message via ICQ to PoliFanAthic Send a message via AIM to PoliFanAthic Send a message via MSN to PoliFanAthic Send a message via Yahoo to PoliFanAthic
"El Laberinto del Fauno"

Chiar faceam acuma o saptamana o clasificare a filmelor pe care le-am vizionat in acest an. Ca note, toate se invarteau intr-o zona calduta, dar care nu ofera satisfactii marete. Niciun film nu era atat de bun cat sa fi spus "Da, filmul anului!". N-o sa spun ca nu ma asteptam, dar macar nu-mi faceam sperante prea mari. Si uite ca am fost "inselat". De departe, "Pan's Labyrinth" mi-a placut cel mai mult dintre toate filmele facute in 2006.

Despre Del Toro stim ca ii place sa alterneze engleza cu spanioala, iar daca trebuie sa digeram cate un "Hellboy" pentru a primi apoi un film ca acesta, atunci nu ma plang.

Nu stiu in ce masura s-a mai vorbit pe aici despre acest labirint, dar cred ca merita toata atentia. A fost la Cannes de unde a scapat "nevatamat", fara a fi injurat sau premiat. Si lansare in Romania vad ca nu are...sau?

Deci, o combinatie intre o mica Alice, niste fascisti si un faun se dovedeste a fi cea mai inspirata combinatie a acestui an. Cred ca ideea de regres in fantastic este una dintre cele mai frumoase idei pe care le-a avut homo faber asta care habiteaza pe aceasta planeta. Adica oricat de mult as putea aprecia un film despre realitatea dura si perversitatea acesteia, mi se pare foarte greu sa ma simt implinit.

Ca poveste, Ofelia merge alaturi de mama ei undeva in munti/paduri, unde tatal adoptiv, capitan fascist, lupta sa "eradicheze" contra-revolutionarii comunisti. Pasionata fiind de povesti, nu mira aventura in fantastic ce debuteaza odata cu sosirea la conacul din padure, langa care se afla un labirint misterios.

Frumoasa si trista si tragica, ca orice poveste despre renegarea realitatii, am ramas profund marcat de efervescenta acelei lumi mistice. As fi zis ca e un film ideal pentru copii, daca nu era asa de sinistru si asa de violent, dar vad ca s-au grabit criticii sa-l numeasca "un basm pentru adulti". E destul de drept, asa ca nu comentez. Nu stiu daca asta il face asa de deosebit, dar cu siguranta imaginile si "cinematography-ul" nu vor scapa neremarcate.

Poate ca aceasta imbinara vizuala m-a impresionat atat. Poate a fost si spiritul filmului. Mai degraba a fost totul la un loc. Recomand insa cu caldura Sarbatorilor ce se aproprie sa il vizionati, daca aveti ocazia!