Thread: The Prestige
View Single Post
Old 24 Nov 2006, 23:36   #1
PoliFanAthic
Guru

PoliFanAthic

Send a message via ICQ to PoliFanAthic Send a message via AIM to PoliFanAthic Send a message via MSN to PoliFanAthic Send a message via Yahoo to PoliFanAthic
The Prestige

Nu m-am decis cat de mult imi place de Nolan ca regizor, de Nolan ca scenarist sau de Nolan ca artist. De Nolan in ansamblu si de Nolan in detalii.

Tuturor le-a placut Memento, nu? Insomnia n-a fost rau deloc, extrem de laudat de critici, dar cumva m-a lasat simtindu-ma cam...nedormit. Mi-a placut in schimb foarte mult Batman, desi ca poveste nu debordeaza; cred ca a fost unul din singurele filme ale anului trecut la care imi doream sa nu se mai termine. Este probabil ca aceasta satisfactie sa se traga dintr-o slabiciune pe care o am pentru Batman (pe departe cel mai interesant dintre supereroii creati, in ochii mei), dar si filmul a avut o consistenta foarte multumitoare. O unitate.

La fel ca The Prestige, care dobandeste aceasi "uniformitate" artistica (integritate, mai degraba) si care imprumuta o cronologie atipica, oarecum a la Memento. Revine Christian Bale, care pare mai matur ca actor, cel putin fata de impresia pe care o aveam inainte despre el. Hugh Jackman se dovedeste a fi un partener abil pentru cuplul antagonist al filmului, ceea ce insa era de asteptat.

Tema este rivalitatea intre doi magicieni (putea fi orice, cred eu, doar ca magia ofera o metafora mai larga pentru secretele succesului) care are tot felul de fete, in care fiecare incearca sa il intuiasca/inteleaga pe celalalt. Daca ar trebui sa remarc un singur lucru, atunci ar fi felul in care Nolan a regizat "duelul" intre cei doi protagonisti, care de abia daca impartasesc zece minute impreuna pe ecran - anume, ma refer la "dialogurile" de la distanta, prin intermediul unor jurnale. Trucurile si revansele sunt la anumite momente delicioase, doar finalul, fiind ancorat intr-un oarecare fantastic, lasandu-mi un gust amar.

Pana la urma, s-ar putea spune ca The Prestige este un film despre doi artisti cu viziune diferite, care inteleg "arta", ca atare, in moduri diametral opuse; pentru ce creezi ceea ce creezi...?

Imi aduc aminte ca am citit o recenzie in care autorul era nemultumit de efortul lui Scarlett Johansson de a imita accentul englezesc. Indraznesc sa spun ca acesta nu a inteles cu adevarat rolul domnitei Johansson in film; la o adica, precum o spune si Michael Caine, trebuie sa stii sa iti prezinti produsul cum se cuvine

Daca e de tras linie, The Prestige este inca un film bun al lui Nolan, desi nu straluceste decat uneori...