Thread: Vampires
View Single Post
Old 23 Nov 2006, 02:54   #14
PoliFanAthic
Guru

PoliFanAthic

Send a message via ICQ to PoliFanAthic Send a message via AIM to PoliFanAthic Send a message via MSN to PoliFanAthic Send a message via Yahoo to PoliFanAthic
Apropo de Nosferatu, am vazut doar filmul lui Herzog. Din original am vizionat numai vreo jumatate de ora, acuma un an sau doi, deci nu pot sa fac o comparatie.

In viziunea lui Herzog si interpretarea lui Kinski, Nosferatu devine un personaj mult mai profund decat m-as fi asteptat sa-l vad vreodata; o esenta din noi, pana la urma. Ca cinefil nu cred ca un actor precum Kinski te poate lasa cu usurinta rece, tocmai deoarece este atat de "superior".

Herzog (un tip extrem de rafinat, calculat si pasionat de psihologia umana) nu se poate abtine de la un excurs vizual incantator prin munti si vai si paduri, "undeva departe" in Transilvania, in cautarea unui castel mitic, habitat de un personaj obscur si inspaimantator (ca tot ceea ce este obscur), care - soc! - este deosebit de uman. Linistea filmului fie te patrunde, fie te "forteaza" sa faci o pauza, dar daca reusesti sa accepti ideea unui Nosferatu ne-horror, atunci cred ca poti accepta filmul ca atare.