ComparaTIFF
Program de invatat si exersat scenaristica pentru TIFF 2007
1. Fiecare dintre noi (ar fi de preferat, minim 4 persoane) sa scrie mai multe idei de film aici (sinopsisuri) avand
intre 1 (un) rand si 5 (cinci) randuri, nu mai mult.
-Doua idei/scenarist.
2. Alegem prin vot, chiar pe acest topic, unde sunt si ideile, care este cea mai buna.
-Fiecare voteaza.
-Nimeni nu are voie sa-si voteze propria idee.
-Pot vota doar cei care au prezentat cel putin o idee de film (repet: intre un rand si 5 randuri).
3. Apoi odata ideea aleasa, FIECARE (aici pot intra si alte categorii de pasionati ai filmului)
si-o dezvolta pe 10-15, hai maxim 20 pagini de Final Draft.
In felul asta vom vedea ce diferenta este intre unul care s-a apucat de 2 zile de scris si altul mai experimentat, intre scenaristi consacrati si studenti la film, intre studenti si ceilalti, etc.
Ma refer la: stil de a scrie, conceptia fiecaruia, calitatea dialogului, puterea intrigii, originalitatea personajelor, urmarirea firului ideii sau indepartarea de el, etc.
4. Multe din scenarii vor fi slabute, altele bune, altele ce necesita rescriere, altele poate s-au indepartat de idee, dar pe un drum bun, etc.
Dar va fi o experienta utila pentru concursurile serioase sau invatatul acasa.
Momentan, ocupatia mea nu este filmul si ma gandesc ca si altii sunt ca mine, nu este nevoie de nici o graba.
Deadline pentru prezentarea ideilor: 5 decembrie 2006.
Perioada pentru voturi: 06.12.06 - 10.12.2006 (timp suficient cred sa spunem:
Asta e cea mai buna!).
11.12.2006 Data la care este clarificata ideea aleasa.
Am sa specific eu asta sau altcineva in locul meu (No problemo).
Incepand cu 11 decembrie se poate incepe dezvoltarea pe cele 10-15 pagini de Final Draft. 10 pagini de Final Draft echivaleaza aproximativ cu 6-7 de Word, font 12. Daca ma insel, nici o problema, voi scrieti cat se poate de mult pana la urma, daca ideea necesita asta si mai ales conceptia dvs. de dezvoltare a ideii. Vom mai clarifica acest aspect dupa ce se va alege ideea de film cea mai buna.
Deadline pentru prezentarea (postarea scenariilor) 10.01.2007.
Insa cu cat mai devreme cu atat mai bine tinand cont ca batalia pentru TIFF (HB

necesita mai multa seriozitate si ar trebui sa inceapa pana in aceasta zi. Concursul HBO (cred) se va desfasura in aceeasi perioada de anul trecut: 15 feb - 15 aprilie.
NU SE VOR LUA IN CONSIDERARE MESAJELE IRONICE LA ADRESA ACESTUI CONCURS!
SCOPUL FINAL: este sa invatam sa scriem mai bine. De exemplu ati putea avea probleme cu dialogul, formatarea, descrieri, profunzime, constructia unor caractere credibile, idei de film. Vazand
aici de la fiecare, un scenariu, putem face un
schimb benefic de experienta. De exemplu dificultatea dvs. este dialogul (in rest, ok! sau f aproape de OK!) Simplu! Cititi un scenariu construit pe aceeasi idee cu un dialog excelent si invatati de la el. Apoi SUCCES LA TIFF sau alt concurs!
Sunt constient de limitele propunerii mele (nu ar fi cea ideala)
DAR comparand cu NIMIC (discutii aiurea, tam-tam-uri),
ComparaTIFF te invata sa scrii!
Na! Ca am dat si in sloganurile publicitare.