View Single Post
Old 17 Nov 2006, 08:52   #38
Neuptolem
Banned

Neuptolem

Am tradus si (scuzati adaptarea!) niste materiale (f putin cantitativ, dar zic eu mult calitativ):
Syd Field's - Screenwriting Workshop
"The most sought after screenwriting teacher in the world" - The Hollywood Reporter
(Apel catre unii pasionati de scenaristica (scenaristi): daca mai gasiti pe net chestii de genul asta, le traduceti si adaptati, postandu-le aici).

Cursa in scrierea unui scenariu:
(Inca o data, scuzati adaptarea, inca studiez/perfectionez, engleza)

Partea I: Pregatit de start
Formezi ideea inauntrul actiunii dramatice, cu inceput, mijloc si sfarsit:
* Izolezi ideea (probabil un log-line, sinopsis);
* Creezi subiectul;
* Desparti si lasi de-o parte actiunea si personajele;
* Natura structurii scenariului;
* Sctructurezi story-line-ul (povestea pe scene) sau firului narativ;
* Scrii 4 pagini in modul tau;

Partea II: Creezi personajele
Inima, sufletul si sistemul nervos al scenariului tau
* Ce fac personajele?
* Esenta necesitatii dramatice (dramatizarea);
* Creezi biografia personajelor (trecutul lor);
* Utilitatea personajelor (probabil daca merita sa fie prezente in poveste referitor la contributia lor);
* Trasaturile personajelor ca fiinte umane;

Partea III: Scrii scenariul
Aici este ce facem si cum facem
* Organizezi povestea (ordinea de scriere);
* Scrii povestea;
* Structura scenariului in acte;
* Accentuarea importantei primelor 10 pagini;
* Determini plot-point-urile (intorsaturile de situatie: primul dupa 20-25% din scenariu, al doilea dupa 75-80%);
* Organizezi si pregatesti actul II (cel mai dificil, act ce contine midpoint-ul si schimbarea telului eroului - vezi articolul lui Valskript de pe pagina 1 la primul meu mesaj);
* Establish Pinch I and Pinch II. Aici nu prea am inteles, probabil se refera la punctul culminant ce contine doua etape legate intre ele;

Partea IV: Rescrii scenariul (Foarte important, fiecare scenariu este rescris de cateva ori, "Occident" a avut 4 variante de scenarii)
All writing is rewriting
* Trebuie sa te apropii de idee, sa avansezi in obtinerea rezultatului dorit;
* Reflectezi asupra a ceea ce ai scris (regandesti rescrierea);
* Redefinesti si restabilesti tema, premisa (intriga) si actiunea dramatica:
* The tools of rewriting (Instrumentele rescrierii); - aici nu am inteles la ce se refera.
* Descoperi personajele prin actiune;
* Individualizezi si dai personalitate personajelor;
* Stabilesti si rasplatesti (personajele primesc ceea ce merita) elementele firului narativ (deznodamantul).

Succes!

Astept niste carti din State, dupa ce ma pun cu engleza si continutul lor, in 6-12 luni vreau sa ofer mai multe detalii despre scrierea unui scenariu, pentru ca si eu la fel ca si voi am fost socat dupa ce am rasfoit unele carti (ce se doreau a fi indrumatoare la cum se fac filmele/scenariile) prezente in bibliotecile autohtone.
Si daca am norocul sa vand un scenariu de lung metraj, in 2-3 ani poate chiar scriu si o carte de scenaristica, sa arat romanului derutat cum se scrie dom'le un scenariu?.
As aprecia f mult daca ar face-o altcineva pana atunci.
Sunt sigur ca cineva mai experimentat din domeniu ar putea scrie ceva mult mai bun decat mine.
Si ma intreb si eu, de ce Romania nu se afla printre tarile europene care au editat "Story"? Adevarul este extrem de complicat aici pe la noi...
Neuptolem is offline   Reply With Quote sendpm.gif