Thread: The Departed
View Single Post
Old 06 Nov 2006, 20:53   #14
PoliFanAthic
Guru

PoliFanAthic

Send a message via ICQ to PoliFanAthic Send a message via AIM to PoliFanAthic Send a message via MSN to PoliFanAthic Send a message via Yahoo to PoliFanAthic
Tot ce scriu este parerea mea si nu pretind sa aibe valoare universala. Si nici nu scriu cronici de film, ci imi dau sumar cu parerea. Daca cineva venea sa ma intrebe civilizat de ce am spus una si alta, incercam sa explic (nu cred ca totul se poate explica), insa asa mi se pare aproape derizoriu, pentru ca orice as spune, tot de c**** o sa fiu in ochii tai.

Dar pentru ochii celorlalti.

Nu am facut filme, la fel cum mai toata suflarea care da cu parerea nu a facut filme. Problema este ca arta cade in categoria lucrurilor despre care iti poti da cu parerea, am impresia. Din acest motiv am grija sa apreciez orice munca si sa nu pun la zid nicio creatie, mai ales una atat de muncita ca un film. Nu am incercat sa pun la zid nici "The Departed", am zis doar ca nu mi-a placut asa cum mi-as fi dorit.

Despre geniu se pot spune multe, dar nu stiu cate afirmatii chiar merita spuse. Geniul este cat se poate de personal, fie ca il detii sau nu. In arta, mai ales. Cred ca indiferent de gradul de perfectiune pe care il atinge, un film poate avea "geniu" si acesta se poate manifesta printr-un actor sau printr-un cadru. Un cadru care, luat in abstract, ar ramane genial. Eu unul nu am dat nici de una, nici de alta in Departed, dar este, precum ziceam, o chestiune de subiectivitate.

Daca imi este permis sa-mi prezint o opinie despre critici, cred ca adesea nu conteaza atata cat de bine acesta isi construieste o cronica, ci cat de des opinia lui, respectiv felul in care filtreaza sentimentele, coincide cu cel care citeste acea cronica. Adica se citeste omul, nu cuvintele.

Informatia ca "The Departed" este un remake am luat-o cum mi-a parvenit, dar si asa nu asta este opinia pe care o emit in acea fraza - poate unele lucruri nu trebuie privite chiar in denotativitatea lor perversa.

In rest, nu cred ca mai am ce raspunsuri sa dau, fiindca discursul tau devine retoric. Oricum, doar fiindca vorbesti despre cum altii trebuie sa aduca argumente, nu inseamna ca e de buna cuviinta ca tu insuti "sa nu te obosesti sa explici de ce".

Cat despre preluarea gresita a termenului "ensemble cast", imi cer scuze - dar nici nu mi se pare groaznic de deplasta expresia. Oricum, asta nu schimba cu nimic afirmatia in sine.

Iar de ce scriu, ma intreb si eu uneori, mai ales cand citesc rautatea altora.