Multumesc pentru frumoasele comentarii si încurajäri.
Deci:
Originally Posted by Neuptolem:
Nu ma pot abtine insa de la o scurta analiza a unui pasionat de film:
- Un profesor de românä, muritor de foame, devine personajul principal al unui experiment complex de cersetorie.
Asta e Filantropica, nu? Genial. Consider ca e cel mai bun film romanesc, in cel mai rau caz la egalitate cu "Examen". Nota 9! Necomparabil cu "Nimic...".
|
Da, e
"Filantropica". Mä bucur cä l-ai recunoscut.
- Un fotograf blazat, developându-si imaginile imortalizate într-un parc, descoperä cä s-a comis un asasinat.
Iarasi genial, cu influente de Hollywood. Ar fi un bun film politist; nu cred ca romanii ar turna asa ceva, cum spuneam, la noi se vrea altceva. Nota 10 pt potential! Nu se pune problema compararii.
|
"Blowup", Antonioni.
- Un înapoiat mintal cu suflet mare parcurge toatä viata politico-social-culturalä a S.U.A. din anii '50-'80.
Si asta imi suna cunoscut. Nu este genul meu. Scartzaie la aspectul credibilitate. Nota 7! Mai bun decat "Nimic...".
|
"Forrest Gump", Zemeckis.
- Un român în armata Imperiului Austro-Ungar nu poate lupta cu fratii lui din regat, dezerteazä si e prins.
Genial! Ii lipseste originalitatea doar. Ar necesita un buget considerabil, buget ce ar merita. Nota 9!
|
"Pädurea spânzuratilor", Ciulei.
- Un saltimbanc grobian si asistenta lui straniu-gingasä vagabondeazä prin bâlciurile Italiei din anii '50.
Nota 6! Seamana cu "Luni de fiere" sau "Bitter Moon" care este genial, cel putin cartea. Mai mult decat "Nimic..."
|
"La Strada", Fellini.
- Un tânär si-a asasinat mama, iar zece ani mai târziu încä-i mai tine mumia în casä si comite crime îmbräcat cu hainele ei.
Nota 4 cu subiectivitate! Nu-mi plac astfel de filme aflate la granita dintre horror si politist. Par nehotarate intre doua genuri care zic eu ca se descurca mai bine separat. Inspirat din "Tacerea mielor" putin. Neoriginal. Dar peste "Nimic..."
|
"Psycho", Hitchcock.
- Un intelectual charismatic, de înaltä clasä e totodatä un canibal psihopat si extrem de periculos.
Genial! "American Psycho"? Nota 9! Minus la lipsa de originalitate. Sunt curios insa cum ar suna un "Romanian Psycho"....Necomparabil cu "Nimic..".
|
"Täcerea mieilor", Demme.
- Un bäiat de 14 ani deschide ochii spre viatä, pärinti indiferenti, profesori submediocri, prieteni de gascä...
Bunicel. Nu este genul meu. E plecat pe un fir "hai sa facem un film din nimic", asta neavand nici o legatura cu "Nimic..." pe care il depaseste. Un plus pt profunzimea personajului principal. Nota 6! Depinde de cum va fi dezvoltat acest sinopsis. Poate fi un film de Oscar, poate fi si un film f prost.
|
"Cele 400 de lovituri", Truffaut.