Thread: Children of Men
View Single Post
Old 29 Oct 2006, 01:00   #1
PoliFanAthic
Guru

PoliFanAthic

Send a message via ICQ to PoliFanAthic Send a message via AIM to PoliFanAthic Send a message via MSN to PoliFanAthic Send a message via Yahoo to PoliFanAthic
Children of Men

Imi permit din nou sa anticipez parerile en masse despre un film care, mie cel putin, mi-a trezit un interes aparte. A fost in primul rand deoarece Cuaron regiza, fapt care m-a impins intr-acolo, incat am citit cartea - o dezamagire, in linii mari. Am ramas doar cu ideea asta foarte interesanta pentru un Sci-Fi despre o viziune distopica si cu speranta ca schimbarile la scenariu vor avea un efect considerabil asupra rezultatului final.

Faptul ca aproximativ 5 persoane au lucrat la acesta (scenariu) se cam simte: filmul nu pare sa aiba identitatea proprie, mai ales nu in sensul in care te-ai astepta de la o astfel de creatie. Lipseste, va sa zic, senzatia unui intreg.

Problema cea mai mare este insa alta. In timp ce cartea aborda lumea creata cu o distanta oarecum contemplativa (ceea ce mi se pare si normal), dar fara a ajunge la vreun rezultat concret, filmul pare sa o prinda de pulover - sau, erm, atmosfera - si sa o dea de pereti, intr-un mod cat se poate de artistic. La o adica, abordeaza prea indiscret tema terorismului si prea discret situatia in absolutul ei inefabil. Este, cum ar spune unii, un subiect tratat superficial.

Acest fapt se reflecta si in dimensiunile personajelor, care pur si simplu nu prind contur. Daca Julianne Moore infatiseaza o eroina mai mult decat episodica si Michael Caine un batranel hippy, dar doar vag entuziasmant, as fi fost indreptatit sa sper ca macar Clive Owen are ceva de dovedit, dar parca nu este intcomai asa. Theodor devine o figura simpla, a dezolarii, care intamplator se gaseste in postura de a salva lumea - acel ultim dram de altruism, scobit dintr-o locatie misterioasa a abisului nostru psihologic.

Dar sunt prea dur. Filmul este totusi acceptabil, el este o experienta si are un moment sau doua care s-ar putea dovedi pregnante si dominante. Raman insa cu regretul ca pana si un regizor de talia lui Cuaron nu a indraznit sa se ia la trante cum s-ar fi cuvenit cu aceasta idee despre un destin sinistru. Poate problema e tocmai ca filmul este ancorat prea mult in prezent...