Thread: The Departed
View Single Post
Old 29 Oct 2006, 00:40   #1
PoliFanAthic
Guru

PoliFanAthic

Send a message via ICQ to PoliFanAthic Send a message via AIM to PoliFanAthic Send a message via MSN to PoliFanAthic Send a message via Yahoo to PoliFanAthic
The Departed

Chiar daca mai dureaza o saptamana pana se lanseaza in RO, doream sa prefatez momentul cu impresiile mele, pur personale si suferinde, din principiu.

Am fost astazi sa-l vizionez in Londinium (desi as fi putut s-o fac acuma chiar 3 saptamani!), reusind cumva sa pun deopartea teama ca va fi inca un film al lui Scorsese prea-slavit de critici si cinefili, dar pe care sa nu il gust cu adevarat.

Concluzia la care am ajuns (desi am incercat, sincer, sa iubesc filmul) este ca fie Scorsese si-a pierdut abilitatea de a fi genial, fie nu a fost niciodata posesorul acestei abilitati. La o adica, am impresia ca este ceea ce s-ar denumi "an extremely skilled director" care dispune mai mereu de "a fantastic ensemble cast".

Nu spun ca "The Departed" este o experienta neplacuta, dar poate am avut (din nou) prea multe pretentii; adica, am avut o pretentie, aceea de a vedea un film cat mai original (greu, mai ales la un remake) si cat mai puternic. Meticulozitatea cu care Scorsese puna "in scena" acest nou "Infernal Affairs" (pe care nu l-am vazut) este atat marele merit, cat si pacatul primordial al filmului care, cel mai probabil, ii va aduce in sfarsit un Oscar (daca e sa judecam mentalitatea Academiei, nu cred ca are cum sa il scape). Intr-un fel cred ca meticulozitatea si arta pura sunt foarte greu de imbinat.

Asadar o noua dezamagire, oarecum, chiar daca pana la urma ceva mai digerabil decat Aviator si Gangs (de v-au placut, cu siguranta si acesta va fi fantastic). E greu sa imi displaca, intru definitiv, un film cu Jack.

P.S. Un alt pas ar fi, totusi, sa-l mai "schimbe" Scorsese pe Di Caprio. Chiar daca ar fi bun, nu sunt dintre aceia fermecati de metamorfoza sa.

P.P.S. Sper ca nu trebuia sa postez altundeva umila-mi parere. :?