Guru
|
intr-adevar, nu stiu unde ai invatzat: eclectism = postmodernism, azi si miine si-n vecii vecilor, amin!
si nu, dragul meu domn john locke, po.mo NU inseamna critik (decit, probabil, in univ. d stinga), ci omagiu si bricabrac artistic sau intelectual.
nu stiu c inseamna in filozofie, k nu ma intereseaza - dar, in practik artistik, ASTA inseamna!
(auto)ironia po.mo nu este critik, este (tot) o forma d tandrete.
si, da, tarantino & co sint eclectici; sint atit d eclectici incit - probabil - nici nu mai observi! :lol: in 'pulp fiction' sint amalgamate atitea coduri (pop art + nouvelle vague + noir +...) incit filmul e, practic, un compendiu d 'stiluri'... dar, pt k nea quentin are geniu (categorie mai mult romantik decit po.mo!), ele s combina perfect in cva omogen.
si, da, 'europa' lui lvt (sau 'dogville', sau...) este eclectik / d un eclectism care-ti sare-n oki, zau asha...
& so are almodovar's movies...
& so is lynch...
unde greseshti tu, am impresia, este in felu in care vezi modul operandi al eclectismului; NU inseamna, d pilda, k lvt foloseste - nitr-un film - TOATE codurile/stilurile stiute (asta ar fi, intr-adevar, LOL!), ci k - d la un film la altul - 'skimba stilul', t surprinde... 'originalitatea' lui (categ. anti-po.mo prin definitie!) este tocmai aceasta alternare surprinzatoare d la un stil la altul - adik, d ex., d la neo-expresionismul din 'europa' (= un fel de welles trecut prin fritz lang!) la minimalismul din 'dogville' (adik la un 'big brother' brechtian, cum l-am numit; dk tii sa l compari neaparat; las k nici ac. 'minimalism' nu e asha 'curat' cum crezi tu - dar asta e alta probl.). c vreau sa spun: lvt poate trece - d la un film la altu - d la o maniera plastik, sa zicem, a la kokoshka, la pur mondrian sau malevici; este TOT el, cu ACELEASI obsesii, doar k s joak (si LE joak!) cu stiluri diferite...
ah, in conditiile in care orice demers cultural ulterior s opune - cumva - celui anterior, s-ar putea spune k el are si un rol 'critic', dk vrei neaparat...
dar, spre deosebire d modernism si/sau avangarde, po.mo-ul este - alaturi d manierismu sec. XVII - unu din putinele curente care isi declara si afishaza dependenta d 'stilurile' precedente.
altfel spus: cind sculpta 'pasarea...', brancusi - elev al lui rodin - il 'critik, da, p rodin', inventind o alta forma in sculptura; cind - in skimb - hockney face muralii a la matisse, in california, preluind multe din stilemele maestrului fovist, sau cind il pastisheaza, aproape, p picasso, nu 'critik' nimic: pur si simplu muta accentele si contextele si s uita c iese!
'omagiu', asadar.
'a la maniere d'...
asta e, in arta, po.mo-ul!
dk ai alta parere, t priveste.
|