View Single Post
Old 14 Oct 2006, 10:38   #4
alakazam
Banned

alakazam

De ce nu te baga nimeni in seama in tara asta?!

Chestia cu "adaptarea scena cu scena" nu prea ar fi posibila in Romania, dupa parerea mea... Ganditi-va ca singurul efect special cunoscut din filmele produse in tara noastra in ultimii cinci ani a fost cel dintr-o telenovela a unui post de televiziune romanesc ce promoveaza aceasta specie (anume realizarea dublului rol de gemeni al lui Papadopol)... O sa-mi ziceti probabil ca s-o mai fi gasit vreun efect special pe undeva, dar alea sunt minore (apropo: ma refer la efecte speciale, nu la cascadorii sau la ingeniozitatea vreunui regizor de a amplasa intr-un anume fel o anumita scena etc.). Eu nu am gasit nicaieri ecranizarea romaneasca (sau straina) a "Sarmanului Dionis", motiv pentru care am ramas putin perplex, cum s-ar spune... Adica - stai dom'le putin: nimeni nu a fost interesat sa ia in calcul cea mai reprezentativa nuvela a celui ce e considerat geniul poeziei romanesti... In schimb posturile de televiziune se intrec in a "dezvolta cinematografia" prin kitsch-uri de toata jena care (in opinia lor diforma) ar contribui la culturalizarea sociala a populatiei (ma refer la telefilmele stupide ale unei anumite televiziuni, productii care invata tineretul ca exista o alta scala a valorilor si prioritatilor fata de cea morala si etica - ex: telefilmele acestea propovaduiesc faptul ca in ziua de astazi nu mai este important a fi cast, ci a nu contacta boli venerice; nu mai este important a iti respecta parintii, ci a iti urma chemarea inimii, care se dovedeste dupa cateva luni ca era de fapt chemarea hormonilor)... Exemplele ar continua, dar whatever (nu isi mai au rostul) :shock:
Abordarea pe care as conferi-o unui scenariu adaptat dupa nuvela de capatai lui M. Eminovici ar fi una care sa combine aspectele clasice cu o mica parte de viziune proprie meta-moderna... Nu cred ca as schimba multe detalii ale scenelor nuvelei, insa partea filozofica ar trebui obligatoriu sa fie pe primul plan... Efectele speciale ar fi si ele, daca mi-as permite sa am un cuvant de spus in ceea ce priveste regia...
In concluzie, ce sa fac oare? Daca scriu scenariul, sa-mi dati niste e-mail-uri ca sa vi-l trimit pentru a afla idei...
P.S.: Cum este logic ca ar fi vorba de un metraj mediu (nuvela e relativ scurta), scrierea scenariului nu ar trebui sa imi ia mai mult de doua luni... Parerea mea...
alakazam is offline   Reply With Quote sendpm.gif