Indiferent daca s-a mai facut sau nu un asemenea film, tu poti sa scrii un scenariu pe baza nuvelei, in conditiile in care a iesit fara indoiala de sub incidenta legii drepturilor de autor. Singura potentiala problema ar fi ca cineva sa-si fi inregistrat legal un scenariu suficient de asemanator cu al tau si ambele scenarii sa fie suficient de diferite de nuvela incat sa te poata acuza de plagiat. Dar sansele sa se intample asta sunt minime.
Daca tot am inceput discutia, sunt curios cum iti imaginezi o asemenea ecranizare. O vezi ca o adaptare in spiritul nuvelei sau ca o transpunere scena cu scena a cartii pe film? Vrei sa iasa ceva meditativ-filozofic sau vrei sa iasa o chestie spectaculoasa cu calatorii in timp, umbre animate si efecte speciale inovatoare? Stiu ca tendintele astea doua pot sa coexiste cu succes, dar mai stiu si ca de cele mai multe ori e mai tentant sa faci ceva spectaculos, si faptul ca ti-ai ales sa ecranizezi, of all things, un text cu elemente fantastice puternice ridica acelasi semn de intrebare. Pe de alta parte, ai ales un text care are si un continut filozofic semnificativ, asa ca rationamentul meu poate duce in ambele sensuri.
|