The Departed (2006)
copiat fara jena si fara mari adaugiri, se tine bine pana in final, desi nu aduce nimic original.
Are cam 90% din scenele si personajele originalului Infernal Affairs, inclusiv, preludiul cu ucenicia celor doi ivani, sedintele la psiholoaga si secventa aruncarii sefului-politist de pe bloc dupa intalnirea consiprativa filata;
Am sperat totusi ca Scorsese va adauga ceva nou, o perspectiva noua la povestea aproape persiflanta informatorul cel bun vs. politaiul cel rau..neahh, nu se sinchiseste el prea tare, nimic original nici macar fata de alte filme cu mafioti; aceleasi faze cu intimidari si castigarea increderii, partea de background plainly sucks - redata cronologic si expeditiv, niste personaje fara subtilitati: Jack Nicholson intre desen animat si ospiciu, Matt Damon acelasi caracter parsiv cum l-am mai vazut, DiCaprio acelasi actor prost cu moaca de adolescent enervant, partea de introspection/relatia cu psiholoaga atat de misto si subtil redate in IA, o rezolva scurt Billy-boy cu un futai for stress-relief .. :hmm: ; o alta scena celebra - schimburile de mesaje prin telefoanele mobile in cursul tranzactii mafiote in desfasurare si sub urmarire-- slab exploatata/finalizata;
partea buna a filmului: ca ramane captivant pana in final si acesta este meritul principal al lui Scorsese. Trecand peste toate deja-vu-urile, filmul nu treneaza de loc si nu da senzatia de artificial sau deplasat. Are bineinteles si cateva contributii personale excelente: Nicholson himself, pana nu devine excesiv-grotesc, dar mai ales Mark Wahlberg si Alec Baldwin mi-au placut. Dialogurile - foarte explicite, presarate cu cu injuraturi si referinte rasiale, si schimburile dure de replici overall; Spre final filmul aluneca eventual spre thriller, desi fara o tensiune deosebita, fara multe confruntari si actiune, mai mult vorbe si joc de-a soarecele si pisica.
Un singur lucru insa, poate conteaza mai bine de 60 la suta la impresia artistica, the very ending - scena din final, foarte dintr-o bucata, foarte originala si foarte reverberanta - very cool ending, big plus 8) ;