View Single Post
Old 27 Sep 2006, 21:26   #100
Bubu
Guru

Bubu

Send a message via Yahoo to Bubu
Evangheliile gnostice sunt publice, s-au publicat, se afla pe internet. Le cunosc, iar Evanghelia dupa Iuda e una din categoria scrierilor gnostice. In timp ce se derulau primele minute din documentarul de pe NG ma framantam si imi ziceam: bai, astia nu-si dau seama ca e o scriere gnostica?

Si-au dat seama in final.

Nu e vorba aici de Biblie, L, si nici de a crede doar ce e in Biblie. Scrierile crestine au aparut in mediu crestin si s-au selectat pe parcurs. Ele sunt o consecinta, o concluzie a crestinismului. Nu sunt o dictatura. Nu Noul Testament a nascut crestinismul, ci crestinismul a nascut Noul Testament. Ceea ce nu se intelege e ca intre aria crestina si aria gnostica diferenta e RADICALA. Si in aria crestina exista scrieri care au fost abandonate, dar ele raman totusi in limitele crestine. Aria gnostica e cu totul altceva, sunt diferente notabile (exista doi Dumnezei - Dumnezeul negativ, Ialdabaoth si Dumenzeul pozitiv, Sabaoth), elementele cosmogonice sunt diferite, modul de mantuire e diferit etc. E normal ca mediul crestin sa le respinga, pentru ca sunt ALTCEVA.

Evanghelia dupa Iuda este autentica, dar nu este crestina. Si nu ma refer aici doar la Biserica, ci vorbesc pur si simplu de credinta crestina in general.

Originally Posted by lestatika_29:
adevarul e ca in Biblie s-a scris doar c a convenit. si de ce ma rog nu ar exista si o Evanghelie a lui Iuda?

In nici un caz nu cred doar in Biblie. Cred si in Patristica. Referitor la Evanghelia lui Iuda iti pot raspunde din doua puncte de vedere: logic si teologic. Logic pentru ca Iuda s-a sinucis, nu a avut timp sa o scrie si nici nu a facut ucenici care sa-l urmeze si sa o scrie. Teologic pentru ca aceasta scriere este una GNOSTICA, nu una CRESTINA. E vorba de doua arii diferite.