View Single Post
Old 25 Sep 2006, 10:56   #112
Leonard
alter-ego

Leonard

Send a message via Yahoo to Leonard
Originally Posted by gionloc:
Picnic at Hanging Rock
...
Un clasic thriller-horror interesant construit, intre pitorescul fostului Hitchcock si ambiguitatea si stilul viitorului Lynch.
ºi mie mi se pare trasã de pãr asemãnarea cu Hitchcock sau cu Lynch (cel puþin în cazul acestui film).
thrillerul lui Hitchcock este un film în care se joacã cu psihicul spectatorului pentru ca la sfîrºit sã-þi arate cît de deºtept a fost el ºi cît de fragilã ºi manipulabilã e mintea umanã. De aceea la final îþi explicã totul.
Lynch lucreazã cu cealaltã emisferã a creierului, cea care se ocupã de imaginaþie, nu de raþiune, neexplicîndu-þi nimic, fiind de pãrere cã nici nu e nimic de explicat, fiecare trebuind sã-ºi imagineze cum vrea.
Pe cînd Weir (în acest film) îþi prezintã niºte fapte, mistere existente ale unui univers încã inaccesibil (este ºi cazul The Last Wave), neîncercînd sã dea vreo explicaþie nu pentru cã nu ar exista, ci pentru cã nici el nu o ºtie. dacã nu mã înºel filmul este bazat pe fapte reale. Autorul este doar pãrtaº alãturi de spectator la un mister care ne depãºeºte, transcende lumea noastrã.
nici la Lynch ºi nici la Weir nu mi se pare caz clasic de thriller-horror.
Nu ºtiu dacã Truman Show se aflã în vreuna din categoriile de mai sus. am impresia cã e altceva.