@bogie
in mod EVIDENT replicile 'grave' ale lui lalalilu sunt puse ca sa starneasca ridicolul. pe undeva, in felul de a starni ridicolul, mi-a adus aminte de 'moartea domnului lazarescu'. sa-l auzi pe baiatul de 7 ani (sau whatever) zicand 'vreau sa mor' mi se pare la fel de comic / ridicol ca atunci cand il auzi pe unul dintre doctorii din MDL spunand: 'noi acum te operam la creier ca sa poti sa mergi acasa sa mori de cancer' sau 'defineste XXXXXX' (nu mai stiu ce).
dat fiind 1. ca nu prea mi-a placut 'trafic', cu care mitulescu fusese premiat la cannes si 2. ca toata lumea stramba din nas la 'cum mi-am petrecut...', lung-metrajul lui mitulescu mi-a placut. isi merita banii macar pt (cum zicea si EgoN) 'emotie' (chiar daca aici poate fi sinonima cu 'nostalgia'). nu aveam decat 4 ani la revolutie, insa mi-a lasat senzatia unei incredibil de fine reconstituiri de epoca. amintirile pe care le mai am eu de cand eram mic dateaza mai mult de dupa '89, insa nu poti spune ca mentalitatea oamenilor, atitudinile s-au schimbat atat de mult... atata doar ca schimbarea regimului a dat frau liber 'nebuniei' tuturor care vedeau in democratie un fel de altar in fata caruia sa te inchini. in termeni mai prozaici, ca o bautura acidulata imbuteliata sub presiune, care, atunci cand o desfaci, tasneste cu putere.
asadar, filmul mi-a rascolit anumite sentimente, nu pot sa explic exact care... poate de nostalgie, dar mi s-a parut ceva mai mult de-atat. apoi, regia e chiar meseriasa: imaginea e frumoasa si iti da acel sentiment de imediatete fara sa fie spartana in stil dogma, chipurile si portretele sunt pitoresti, sentimentul ca ai trait totul si ca 'parca n-a fost chiar asa de rau' te insoteste permanent.
sau poate sunt eu prea sentimental... oricum, unele prestatii actoricesti raman destul de artificiale (printre care, din pacate, si a lui mircea diaconu), filmul n-are constructie (iarasi, bine punctat de EgoN)...
insa chiar m-a incantat.
@ ALS
de ce zici ca 'te spurca' mitulescu ? sa inteleg ca e de scortosenia lui puiu sau ceva ? :?