United 93 - the horror...
'united 93' este, ca si 'cache', unul din evenimentele cinematografice ale anului acesta. nu este un film subtil, rafinat, precum pelicula lui haneke, nu este nici macar unul original... stilul in care este facut, anticalofil, documentarist, brut, nu il diferentiaza cu mult de altele (chiar daca momentan, nu imi trece prin minte vreun titlu). ceea ce il diferentiaza, in schimb, e realismul sau naucitor, care il face un film greu de vazut si suportat. o experienta dureroasa ca o operatie pe cord deschis. performanta regizorala a lui paul greengrass (cel care a facut 'suprematia lui bourne', un film-cliseu comercial de spionaj - nici primul nu mi-a placut) e de-a dreptul spectaculoasa.
ce am auzit si m-a deranjat enorm despre filmul asta este ca e (auzi !) 100% 'american dream' ! cat de 'american dream' poate fi un film despre 40 de oameni care se lupta pur si simplu ca sa supravietuiasca, realizand in cele din urma ca, daca n-ar face nimic, ar muri, pe cand daca ar face CEVA, ar mai avea macar O SANSA ??
am mai auzit ca este un cliseu de la un capat la altul. (??) sa mi se mai spuna, totusi, unde altundeva s-a mai vazut vreo scena atat de intensa si sufocanta precum cea in care pasagerii incearca cu disperare sa patrunda in carlinga si sa ridice avionul care se indreapta cu toata viteza spre sol (evident, e deja prea tarziu), dupa ce teroristul pilot, pus fata in fata cu revolta oamenilor de la bord, il transforma intr-un avion kamikaze.
e atat de crud, incat n-as mai avea curajul sa-l mai vad o data.