View Single Post
Old 09 Jul 2006, 11:46   #12
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Originally Posted by Leonard:
The Man Who Shot Liberty Valance (John Ford), o porcãrie propagandisticã americanã (cu cîºtigarea drepturilor bla bla bla). personaje tipice, un film lipsit de orice urmã de complexitate, afli din titlu ºi din primul minut cum o sã decurgã. Îi dau 4/10 totuºi pentru performanþele actoriceºti (James Stewart ºi John Wane). am strîns din dinþi sã-l vãd pînã la capãt, deºi în ultima orã cred cã l-am oprit de 5 ori, vrînd sã renunþ.
Sincer, "The Man Who Shot Liberty Valance", desi e destul de lung si (oarecum) monoton, mi-a captat atentia de la inceput pana la sfarsit (chiar daca stiam povestea). Cat despre 'propaganda', nu mi-ar putea pasa mai putin... (desi mesajul politic al filmului ridica cateva semne de intrebare, mai ales ca Wayne a fost unul dintre cei mai mari conservatori pe care Hollywood-ul i-a avut vreodata).

Oricum, Ford si Wayne nu au facut filmul asta ca sa puna politica pe ecran. In centrul filmelor celor doi sta un erou, care pare sa fie exemplul reincarnarii tuturor virtutilor. dar acesta adesea se dovedeste a avea cel putin un defect care nu se potriveste cu statura sa de erou salvator (ori e rasist, ori puscarias evadat, ori e indragostit de o femeie maritata etc.). In "The Man Who Shot Liberty Valance", tema e probabil cel mai bine tratata de catre Ford (din cate filme am vazut).

Astfel, avem trei 'eroi'. Personajul lui Stewart, aparentul erou, se dovedeste a fi un politician abil si da dovada de curaj, dar ii lipseste dexteritatea si abilitatea de a invinge intr-un duel. Wayne, pe de cealalta parte, este - dupa istorisirea lui Stewart - adevaratul erou. Dar el isi impusca adversarul din umbra (aproape pe la spate), nu il confrunta direct (ceea ce personajul lui Stewart, falsul erou, face). Mai e si Vera Miles, care il impinge pe Stewart pe la spate sa continue lupta si sa o duca pana la capat, dar la sfarsit continua sa se intrebe daca a facut alegerea buna cand l-a preferat pe Stewart lui Wayne. In final, ziaristul da vertictul: When the legend becomes fact, print the legend!

Poate ca detasarea lui Ford nu-i prinde foarte bine acestui film, dar "The Man Who Shot Liberty Valance" e un film grozav. Unul dintre western-urile mele preferate, necesar si esential pentru creatia lui Ford.
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif